Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

luni, 11 februarie 2013

Mineriada virtuala a domnului Dragos Paul Aligica

Comentariul de mai jos trimis revistei Contributors.ro a fost facut la un articol aparut pe aceeasi platforma :


Dragos Paul Aligica - Nu e in regula , nu e de gluma 


Sergiu Simion spune:
11/02/2013 la 12:34
Articolul eliptic, criptic si ambiguu al domnului Dragos Paul Aligica, construit dupa un principiul devenit clasic la noi : „ de ce simplu, cand se poate complicat ” , este unul deopotriva contrariant, captivat, iar in final derutant . Desi la inceput cheama toata suflarea natiunii la lupta cea mare , dar dupa principiul lui Petrica : „Sariti, lupul !”, in final se multumeste numai cu „minoritatea responsabila si minim inteligenta” nereusind decat sa starneasca o furtuna intr-un pahar cu apa :

„ Se pare insa ca exact asta se intampla acum. Curg banii occidentali catre organizatii antieuropeane, antioccidentale, antireformiste si xenofobe. Nu e in regula.In calitate de cetatean roman am dreptul sa intreb ambasada SUA sau pe cea a Marii Britanii, Germaniei, Frantei etc. daca atititudinea multinationalelor din tara lor prezente in Romania cadreaza cu politica guvernelor pe care le reprezinta.In calitate de cetatean european am dreptul sa ridic problema in ce masura multinationalele prezente la noi in tara incalca norme elementare de responsabilitate corporata prin ceea ce fac aici.Sa ne spuna ambasadele daca isi asuma eventualele consecinte ale propagandei mediatice iresponsabile pe care acum o sustin financiar in mod implicit entitatile corporate din tarile lor. Sa raspunda cartierele generale corporate daca filialele de aici sunt mandate de la centru sa faca ceea ce fac acum cu nesimtire si nonsalanta.” 
" Ma rog. Sa revenim la minoritatea responsabila si minim inteligenta. Societatea civila din Romania asta ar trebui sa faca imediat: pana sa se miste lucrurile pe frontul Occidental, acesta e primul pas, Ambasadele. In functie de raspunsul lor, pasul urmator: Sediile corporate si societatea civila din tarile de origine.”
Domnule Aligica , cu regret, si dupa toate regulile logicii clasice , ati gresit „ adrisantul ” si inca din start, cu alte cuvinte „va adresati dudului injurand salcamul” . Altfel spus , va declinati orice responsabilitate morala si sociala in calitate de autor si vreti sa transformati dezbaterea publica democratica din spatiul public intr-un fel de paruiala generala . Conform proverbului romanesc „a bate saua sa priceapa iapa” sau celui chinezesc „a sacrifica cocoşul pentru a băga frica în maimuţe”, militati de fapt in mod deschis pentru transformarea dezbaterii publice , a acestui platforme , si de fapt a intregului mediu virtual intr-un camp de lupte K1 fara reguli si in care totul este permis . Concret, va certati cu (toate) multinationalele si (toate ) ambasadele , dar va adresati de fapt cititorilor civilizati, onesti si contrariati ai Contributors.ro si le raspundeti cu agresivitate si intr-un mod incalificabil exact dupa metodele …militienesti de alta data ( „De ce ai adus ma portocale in arest ?! „ Si de ce arunci cojile pe jos ?! ” si „Poc!” ) . Acesti cititori ( care ca si dvs sunt si cetateni romani ,si cetateni europeni ) nu au nici o vina si nici nu v-au cerut informatii „secrete” ( secretele sunt de fapt pentru serviciile secrete si lumea lor inchisa si nu intereseaza de fapt cetatenii obisnuiti) deoarece intr-o societate democrata si deschisa, informatiile publice trebuie sa fie accesibile tuturor :

„ The very word ‘secrecy’ is repugnant in a free and open society; and we are as a people inherently and historically opposed to secret societies, to secret oaths, and to secret proceedings.”(John F. Kennedy ) .
In privinta teoriei conspirationiste a vesnicelor comploturilor „esterne” impotriva tarisoarei noastre :

” Credeti-ma ca stiu cu precize matematica ce fac. Stiu ce face si partea maghiara in povestea asta. Si partea romana (de fapt sunt, cred, trei parti in acest joc). Stiu si ce fac terte parti, idiotii utili de serviciu precum cei de la evident, NYT.”
in care acuzam mereu pe cei din afara pentru problemele noastre din interior , avem deja experienta acelui Tg.Mures din anii `90. Indiferent ce a reflectat propaganda externa , presa romana de atunci a reusit in final sa ne spuna adevarul despre cine a provocat acele evenimente si cu ce scop si oricine are acces la aceasta informatie . Acum Romania face parte ( inca ) din NATO si UE si nici romanii , nici ungurii de aici nu mai sunt atat de usor de starnit pana la a-si da cu parul in cap ( sau macar sa se injure nitel, asa, pentru atmosfera ) pentru ca niste politicieni fara scrupule , din ambele tari, au intrat deja in campanie electorala si au nevoie de voturi.
In alta ordine de idei, pentru dreptul la opinie si respectarea lui au murit oameni care au crezut cu adevarat in dreptul la libera exprimare , in respectarea celorlalti semeni si in respectarea drepturilor tuturor, nu numai ale unora ( pentru dreptul de a-i insulta gratuit pe ceilalti nu cred ca ar fi dorit sa moara cineva) . Dar dupa cum va comportati si sugerati dvs , aceste valori si drepturi ar trebui sa aiba un caracter restrictiv si selectiv. Este opinia dvs si trebuie sa v-o asumati ca atare pentru motivele pe care le oferiti singur in acest forum.
Din aproximativ 25 de interventii , raspunsuri si comentarii ale dvs la intrebarile si comentariile cititorilor , numai o interventie ofera scuze pentru comportamentul avut , patru ofera explicatii, iar restul ( aproximativ 76% din total ) sunt agresive , jignesc in bloc cititorii, deci nu demonstreaza nici cultura dialogului, nici respect pentru cititori , ci un fel de generalizare sociala a invectivei asa cum este promovata de fapt din ce in ce mai frecvent in mediul mass-media (http://jurnalul.ro/special-jurnalul/marius-tuca-click-aici-dobitocilor-635111.html )
Va citez cu numai cateva dintre afirmatiile dvs :


„ Sunt intre fondatorii acestei platforme”. 
„Va repet, stiu ce fac. Sunt profesionst. Stiu sa-mi aleg si tonul si stilul”. 
„Credeti-ma ca stiu cu precize matematica ce fac”. 
„Deci am o imagine destul de clara a plajei de reactii la el, a profilului reactantului, a tipului de reactii si a distributiei statistice etc.” 
„Deci sincer, putin imi pasa daca si cand o parte a cititorilor are o problema cu mine si ce scriu. Nu le place, nu ma citesc. Punct.” 
„Dragii mei, si daca ati fi 90% din numarul total de cititori, tot nu as lua in seama doleanta altfel decat in registru ironic, asa cum o fac acum. …. Deci notati: Nu scriu pentru acest tip de cititori. Am cititorii mei care sunt informati, inteligenti si sunt capabili sa sesizeze textele si subtextele temelor z ilei . Nu scriu pentru acest tip de cititori. Am cititorii mei care sunt informati, inteligenti si sunt capabili sa sesizeze textele si subtextele temelor zilei." 
„ Imi pare sincer rau dar am hotarat de mult ca ma adresez unui anumit segment de public. NU dv se adreseaza acest articol. Mergeti in alta parte, pentru dv sunt alte surse de informare si analiza disponibile pe internet.” 
„Chiar nu imi face placere sa-mi jignesc cititorii, indiferent de categorie dar uneori se creaza conjuncturi in care o oarecare contondenta este inevitabila si chiar necesara.” 
„ …putin imi pasa ce credeti dv sau segmentul care considera sa sunt necivilizat, agresiv etc. Asta sa fie pacatul meu si cu asta sa raman in analele oprobiului gazetariei romane.” 
„ Uite si la asta ce a inteles.” 
„ Chiar credeti ca mi-am calcat pe inima si am revenit pe Contributors, pe care eram suparat, asa, pentru maruntisuri? Sau ca sa suflu populist in fundul celor 10% cititori care sufera de varii deficiente morale si cognitive si care tin neaparat sa le ilustreze public pe forum” ? 
Si citez finalul interventiei dvs in care se vede cum realizati ca ati cam sarit calul : 
„ Imi cer sincer SCUZE. Am spus si o repet: sunt privilegiat sa am cititori ca dv. As vrea sa spun asta in corpore, dar nu pot sa fiu ipocrit.O parte a cititorilor mei nu ma place iar eu nu plac o parte a cititorilor mei. Asta este compensata insa de faptul ca imi place enorm cealalta parte a cititorilor mei. A reciti comentariile dv azi, retrospectiv este o sursa de imensa satisfactie.”
Sincer , este deprimant pentru toata lumea . Desi instruit si educat in Occident , sunteti poate singurul autor de pe aceasta platforma care jigneste in bloc cititorii si in mod uimitor isi face chiar un crez din acest lucru in loc sa contribuie ca autor la cresterea calitatii dezbaterii publice si asanarea spatiului social . Cine , sau ce , va da acest drept ? Daca in virtutea dreptului la opinie domnul Alexandru Cabuz reabiliteaza fatis fosta Securitate , cel putin o face in mod civilizat (http://www.contributors.ro/editorial/despre-cultura-politica-a-romanilor-iii-regioligarhia/ ) , dvs preluati in schimb , fara sa vreti probabil, metodele de dominare verbala ,intimidare, atacul la persoana,etc. invatate in cursurile speciale de altadata pe la Stefan Gheorghiu, Baneasa, Cepeca , Branesti chiar daca nu ati fost niciodata acolo ( cunoasteti probabil numai ultima locatie deoarece Liceul Silvic Branesti il aveti mentionat in educational background –http://www.yatedo.com/p/Paul+Dragos+Aligica/normal/c1833ac0edf95b02bbfe4a491d7010a9- ) .etc.
Aceste metode de sicanare si intimidare sunt folosite inca masiv de anonimii de pe forumuri dar si uneori ( din ce in ce mai des , din pacate ) de unii moderatori TV, jurnalisti si chiar de lideri de opinie . Pe de alta parte, cu mici exceptii, cititorii si sustinatori inteligenti pe care afirmati ca ii aveti seamana in mod suspect cu teroristii din 1989 ( nimeni nu stie exact nici cine sunt , nici cati sunt, nici unde sunt , se stie numai ca se tin scai de dvs prin mediul virtual ) , sunt poate in cea mai mare parte pseudonime, entitati si persoane neidentificabile chiar daca afirmati fara nici o ezitare ca „ am o imagine destul de clara a plajei de reactii la el, a profilului reactantului, a tipului de reactii si a distributiei statistice etc.” . Sau, mai interesant, daca aveti acces la alte date despre ei, nu credeti ca este dreptul lor sa le cunoasca si obligatia dvs sa le faceti publice ?
Citesc de multa vreme si cu mare placere articole admirabile pe Contributors.ro , am toata admiratia pentru cei care le scriu , pentru competenta lor si civilitatea lor manifestata in modul in care scriu si in modul care isi trateaza si respecta cititorii , dar si pentru cititorii care prin calitatea comentariilor se ridica nu de putine ori chiar la nivelul autorilor de pe aceasta platforma.
Consider aceasta platforma o adevarata agora , un fel de adevarata si autentica „Piata Universitatii” virtuala ( cea reala stim cu totii ca a fost distrusa cu batele in `90 tocmai pentru ca permitea dreptul la cuvant si afirmarea opiniilor intr-o atmosfera incredere , de respect reciproc si sustinea valorile democratice si europene ) in care, am intalnit autori, articole si idei pe care poate multi dintre noi ii asteapta , si le asteapta, de peste doua decenii. In plus, exprimarea foarte civilizata in cele mai multe cazuri , respectarea spatiului personal si folosirea pronumelor de politete chiar si de catre persoanele care scriu sub un pseudonim , a creat un climat foarte rar intalnit in mediul virtual de la noi.
Ceea ce propuneti dvs acum este de fapt tot un fel de „mineriada” virtuala care sa stabileasca o noua ierarhie virtuala si sa impuna prin forta un alt sistem de valori pe forumul de la articolul dvs cel putin . Invocati cititorii care „va jignesc”( dar nu prea demonstrati cum ) pentru a pune de fapt botnita celor care nu va convin si nu sunt de acord cu dvs . Va arogati dreptul de a decide cine este destept si cine este prost si pe cale de consecinta cine merita sa aiba dreptul la opinie. Altfel spus , daca in anii `90 minerii au folosit rangi reale in 2013 dvs veniti pe aceasta platforma cu o bata de baseball virtuala, netinand cont de faptul ca in acest univers virtual, ideile, sistemele de valori, adevarul, etc . nu sunt proprietatea exclusiva a nimanui, deci nici a dvs.
Chiar daca sunteti printre fondatorii acestei plaforme , faptul ca cititorii va plac sa nu va plac , sau ca dvs ii placeti sau nu , este total nesemnificativ. Sunteti o persoana reala , scrieti in nume propriu pe o platforma civica si ne aflam in spatiul public , nu in spatiul dvs personal. Chiar daca decretati unii comentatori drept “egalii”dvs ( autorul sunteti de fapt dvs si aveti o anumita raspundere si anumite obligatii in virtutea acestui statut ) ca sa aveti un pretext sa-i jigniti dupa aceea , ei sunt numai cititori dar au dreptul sa exprime o opinie ( nu o insulta, sa ne intelegem ) . Deci cine , sau ce , va da dreptul sa va comportati in acest fel , sa dispretuiti si sa jigniti in bloc cititorii care de fapt sunt „ ai platformei”, si nu numai „ai dvs” ?! Ceea ce propuneti dvs prin exemplul personal este extrem de grav : coborarea stachetei dialogului din spatiul public, disparitia respectului reciproc si pe cale de consecinta stimularea agresivitatii sociale.
Mai exact , ceea ce dvs numiti „feed-back” :

„ Daca o sa urmariti publicistica mea veti realiza ca opereaza dupa o formula adecvata noilor mijloace media, incluzand activ feed-backul cititorilor. ”

nu este in realitate decat un ciclu care se reia in bucla :
1. provocare ;
2. raspuns la provocare ;
3. insulta ;
4. raspuns la insulta;, etc. , bucla prin care se schimba total natura si sensul comunicarii publice.
Cu alte cuvinte, ceea ce pana acum faceau numai unii prin incalcarea unor reguli tacite , de aici incolo ar trebui sa-l faca oficial toti. Tonul ar fi dat chiar de autorii ca dvs care au o masa critica ( 10%) de cititori inteligenti , avizati , deci oarecum „ legal abilitati” sa impuna o opinia si stilul liderului care dirijeaza si da tonul, anihiland restul opiniilor ( chiar 90%). In mod inevitabil , anihilarea intrusilor „neabilitati” si deci fara drept la cuvant se va face in cea mai mare tot sub anonimat si dupa principiul atacului in haita : „So pe ei !”. Suna foarte cunoscut, nu ?
In dialogul reprodus mai jos recunoasteti cu onestitate ca faceti exact acest lucru :

Bogdan spune:  07/02/2013 la 14:35 
Cat de trist. Pot intelege ca nu vreti sa dati detalii, desi, daca o buna parte a cititorilor le cer, inseamna ca articolul e ambiguu. Repet, inteleg asta. Ce nu inteleg sunt agresivitatea si modul in care tratati pe acei cititori, modul in care ii acuzati de prostie si de rea vointa ( s.n.) . Ceea ce, daca nu spune multe despre acele persoane, spune in schimb multe despre dumneavoastra. Va las sa va imaginati ce spune despre dumneavoastra, daca tot suntem la capitolul “subtilitati de autobaza”. 
Dragos Paul Aligica spune:  07/02/2013 la 14:48 
Da, aveti dreptate. Mi-am asumat asta. Stiu ce fac. ( s.n.). De asemena notez ca va exprimati foarte decent si nu pot decat sa spun ca reactia dv e foarte corecta mai ales in faptul ca nu escaladeaza prin ton si atitudine.

Pentru ca v-ati asumat acest stil si stiti ce faceti , inseamna ca sunteti si responsabil. Sa amintim totusi ca libertatea de exprimare , libertatea constiintei si dreptul de a avea acces la informatia publica sunt prevazute in mod expres in Constitutia Romaniei ( Art.29, 30, 31 ) , si cred ca stiti foarte bine acest lucru, dupa cum stiti ca si cititorii acestui forum sunt cetateni romani si europeni la fel ca dvs si au exact aceleasi drepturi care nu pot fi ingradite . Pe de alta parte, dreptul la insulta ( al cititorilor de catre autor, sau invers ) nu este prevazut inca nicaieri .
Nu am nici un interes expres in acest caz ,etc. , dar sunt efectiv intristat de maniera agresiva in care au decurs discutiile la acest articol, maniera care pur si simplu jigneste si indeparteaza cititorii si contrazice regula de baza a acestei plaforme :

„ Contributors.ro incurajeaza dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor si cunoastere nemijlocita ( s.n.)” . ( http://www.contributors.ro/despre )
Solicit in mod oficial punctul de vedere al redactiei Contributors.ro *) asupra acestei situatii creata de atitudinea si comportamentul dvs , si invit cititorii ( stiu ca avem printre noi avocati, juristi, sociologi , economisti,etc. )**)  sa-si spuna public , si in nume propriu, parerea despre aceasta situatie bizara.
P.S. Pentru cititorii pasionati de ambiguitate, nestructurare, incertitudine, nedeterminare, texte (criptice sau nu ) si subtexte, mistere, sarade, criptologie, romane politiste, si razboiul informational si psihologic care a atins cote patologice in mass-media noastra , etc. postez aici titlul intentionat sibilinic al unei postari – D.P.A.A.M.M.A – care va apare foarte curand pe blogul meu ( exista un motiv anume pentru care nu apare chiar in acest moment ) si are o anumita legatura cu ceea ce au citit in acest articol . Ii asigur ca nu vor fi dezamagiti , mie pur si simplu nu mi-a venit sa cred ce am putut citi negru pe alb intr-un document oficial care te face sa razi sanatos ( si amar ! ) vazand pe ce, si cum , sunt tocate cinic fondurile europene trimise pentru toti romanii si folosite din nefericire numai de unii , dar asta este. Traim intr-o tara in care realitatea depaseste de multe ori , si cu mult, imaginatia , dar aceasta este lumea in care traim, alta nu avem.



 *) Redactia Contributors.ro nu a avut nici un punct de vedere oficial la aceasta solicitare a unui cititor oarecare, deci totul ramane in suspensie

**) Cum era de asteptat in aceste conditii ,  nici  cititorii nu au avut o reactie si au preferat ca de obicei  in asemenea situatii,  sa stea pe margine 

Niciun comentariu: