Societatea romaneasca se prabuseste in mod vertiginos iar degradarea ei generala este si opera unor institutii si agenti sociali care prin menirea lor ar trebui sa actioneze in sensul exact opus . In cazul prezentat mai jos este absolut remarcabil faptul ca un simplu elev din clasa a IX-a reuseste sa formuleze de unul singur un diagnostic social acolo unde oamenii de cultura titrati oficial nu reusesc sa vada padurea din cauza copacilor.
Potrivit prezentarii de pe site-ul teatrului (http://www.teatrulnationaliasi.ro/ro/spectacole/stagiunea-curenta/nirvana.html ) :
NIRVANAde Liviu Cristian
nerecomandat persoanelor sub 15 ani
- atunci când ea există, i.e. dorința ei, de cele mai multe ori, este imediat reprimată din cauza stranietății celui care o posedă
- nu există disimulare a inocenței, la fel cum nu există un organ specializat pentru perceperea ei
- de cele mai multe ori, cei care au avut-o au fost trecuți în rândul spectrelor sau sfinților (categorii)
– cel mai tangibil mod pentru o analiză a ei este prin observarea comportamentului copiilor și nebunilor
De aici incolo incepe cosmarul social. Relatarea , conform celor direct implicati :
Profesorul
Profesorul Sorin Sitea ( Foto : Gandul )
"După câteva minute de la începerea spectacolului, când eu aveam în sală invitaţi şi părinţi şi oaspeţi de la Chişinău şi de la seminarul de la Mânăstirea Neamţului, piesa ne-a arătat o altă imagine(s.n.). După circa 20 de minute am decis să mă consult şi să vorbesc cu cineva competent. A venit regizorul, căruia i-am spus să întrerupă piesa, în condiţiile în care noi nu ne-am propus şi nu ne-am aşteptat la un asemenea spectacol (s.n.)"
Sorin Sitea, profesor
"Am privit cam un sfert de ceas cum se moşmondeau ăia de la Colegiul Naţional "M. Eminescu" să iasă din sală, am băgat şi o ţigară, i-am zis fraierului din rolul principal să stea naibii calm (nu ştiu de ce i-am zis asta, că nici el - din câte observasem - nu prea ştia cum să reacţioneze), apoi am continuat spectacolul de unde rămăsesem. Cool, nu?"
"important este ca elevul să simuleze decenţa, nu-i nevoie chiar s-o aibă(s.n)"
Doru Aftanasiu, actor
Cristian Hadji-Culea, directorul Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri", este însă de părere că era mai bine ca tinerii să vadă până la sfârşit piesa. "Putea apoi, la şcoală, să discute şi să îşi spună domnia sa părerea, camaradereşte, în măsura în care există un cerc în care profesorii să discute aproape de la egal la egal cu elevii şi să combată, să spună ce nu i-a plăcut. Interzisul este cel mai rău lucru posibil (s.n.)".
Directorul teatrului spune că la acest spectacol pot să vină şi copii cu vârste de 14 ani (s.n.) . "Este o piesă scrisă de un tânăr regizor despre realitatea în care trăieşte el şi noi. Poţi să mergi puţin pe stradă şi auzi vorbindu-se mai urât decât în Nirvana. În filmele româneşti se vorbeşte mai dur decât în Nirvana. Din punctul ăsta de vedere nu e o problemă cu piesa".
Viorel Laiu, profesor la Seminarul Teologic Liceal "Veniamin Costachi" de la Mânăstirea Neamţului, afirmă că era firesc să se ia atitudine şi să se ceară oprirea spectacolului. "Prestaţia actorilor a fost grozavă, dar limbajul lasă de dorit. Înţeleg că un spectacol trebuie să ducă la ceva educativ atunci când ai elevi acolo. Ce, la şcoală sau în alte cercuri, ne adresăm aşa (s.n.)?
Elevul
Constantin Cucinschi Păvăloi este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" şi a fost unul dintre liceeni care au plecat de la spectacol după doar câteva minute de la începerea lui.
"Am fost surprins să văd atâtea cuvinte care începeau cu literele "p" sau "f".
Nu toţi le folosim. Mi s-a părut deplasat limbajul prin care artiştii voiau să arate realitatea"( s.n.)"
Sursa : http://www.gandul.info/news/premiera-la-iasi-un-profesor-spectator-la-o-piesa-de-teatru-a-urcat-pe-scena-reclamand-limbajul-vulgar-ce-spun-elevii-care-au-vazut-spectacolul-10277521
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu