Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 4 aprilie 2013

De la deruta comunitatii academice la destructurarea sistemului ei de valori

Comentariul de mai jos a fost postat la un articol aparut recent pe Contributors.ro :



Raluca Alexandrescu - Deruta comunitatii academice 



Sergiu Simion spune:
De la deruta comunitatii academice la destructurarea sistemului de valori

Interesanta definire a starii comunitatii academice prin “deruta” , dar din nefericire nu este si una foarte operationala :


“o stare de rău a comunității academice, care nu e numai a studenților (care vin și pleacă), ci şi a profesorilor” ;
” E o stare de rău trăită din plin de profesorii obligați de la o lună la alta să-și reconsidere parcursul științific, academic, politica de ca­rieră, publicațiile, punctajele, sufocați de birocrație, de subfinanțarea cronică și de proasta organizare a unui sistem construit pe circumstanțe și persoane, și nu pe viziuni “.


Prin traditie , comunitatea academica si invatamantul in general sunt domeniile care au poate cea mai puternica rezistenta la schimbare. Pe de alta parte, mai importanta decat “deruta administrativa” este confuzia si bulversarea valorilor care nu mai poate fi reprosata factorilor politici si administrativi ci chiar comunitatii academice care nu urmeaza viitorul prezentului pentru ca isi traieste inca viitorul din trecut.
Daca punem degetul pe rana , observam ca Revolutia de acum mai bine de doua decenii a atins orice , dar nu si invatamantul care in realitate nu si-a facut niciodata curatenie in propria ograda. E ca si cum cineva incaleca un cal sa mearga inainte , dar se aseaza in șa cu faţa inapoi. Mai exact, toate cadrele didactice din vechiul regim si-au schimbat voios ecusoanele si au purces la o noua cariera si in noul regim dar dupa celebrul slogan “la vremuri noi, tot noi”. Asa ca Romania si-a construit si isi construieste viitorul democratic si european inclusiv cu fosti lectori si cadre de la Academia Stefan Gheorghiu , analisti ai Scoala de la Baneasa, CEPECA, etc.,etc.
Cel mai bun argument este chiar involutia comunitatii academice care in loc sa se detaseze de sistemul politic, si-a asezat singura grumazul sub talpa sistemului si trei exemple punctuale sunt mai mult decat elocvente.
Mai intai , onor Academia Romana incepe sa-si schimbe , din proprie initiativa sau la ordin , preocuparile si valorile traditionale si incepe devina un concurent serios al Ministerului Apararii Nationale , Ministerului de Interne , al Academiei Militare si al Universitatii Nationale de Aparare :


„ În ziua de 26 noiembrie 2012, în Aula Academiei Române s-a desfăşurat conferinţa cu tema „Securitatea Naţională în societatea bazată pe cunoaştere, intelligence, cunoaştere strategică şi decizie”. Desfăşurată sub patronajul Academiei Române, Conferinţa a fost organizată de Ministerul Apărării Naţionale, prin Direcţia Generală de Informaţii a Apărării.”
[DOC] Securitatea Naţională în societatea bazată
http://www.acad.ro/…/doc/c121126-SecuritateaNationala...


Cum invatarea sociala se face numai prin imitatie, Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir” mai face si ea un pas inainte si fara nici un scrupul fura painea de la gura institutiilor militare infiintand in cadrul ei ceva ceea ce nu are nici o legatura logica cu profilul unei universitati umaniste civile respectiv „ Institutul de Studii de Securitate”(http://iss.ucdc.ro/revista-pdf/us4.pdf).
Apoi, nici onor Universitatea Bucuresti nu poate pierde trenul . Pe cale de consecinta isi adapteaza din mers structura la noile exigente contemporane ale „mediului de securitate” organizand “Studii de Securitate la Universitatea din Bucuresti” (sic!) exact la capitolul “Cursuri de Integrare Europeana” (http://www.unibuc.ro/n/studii/ ) , respectiv la Facultatea de Asistenta Sociala si Sociologie unde prin cursuri si masterate “de securitate” transforma nevoia de asistenta a unora , in „nevoia de securitate” a tuturor.
Ca si cum nu ar fi fost destul , nu cu multa vreme in urma , Facultatea de Psihologie a aceleiasi universitati a oferit ( pornind de la cazul “criminalului de la “coaforul Perla ” ) o demonstratie de activism civic copiind modelul academic anterior printr-o acerba concurenta ( neloiala ) facuta institutiilor militare si structurilor de forta traditionale. In premiera europeana si nationala , va trece in palmaresul psihologiei umaniste ( civile ) de la noi organizarea si inaugurarea chiar in incinta facultatii a unei conferinte despre… acordarea permisului de port-arma ( ?! ) :


EVALUAREA PSIHOLOGICĂ PENTRU PERMISUL DE PORT – ARMĂ: prevederi legale, cerinţe metodologice şi promovarea de bune practici
( http://www.universulromanesc.com/ginta/showthread.php/1904-Facultatea-de-Psihologie-Bucuresti-Permisul-de-port-arma-! ).


In acest context al derutei generalizate a universitarilor si al bulversarii valorilor traditionale ale mediului academic, putem analiza acum deruta cvasi-generala a studentilor chiar prin destinul social al liderilor lor . In 1990 si pe aripile miscarii Pietei Universitatii , Marian Munteanu si-a inceput cariera ca lider al studentilor , dar a sfarsit …prin a face comert cu arme ( !) . Dupa el , Nicolae Banicioiu a inceput tot ca lider al studentilor , dar a sfarsit ca presedinte propus al TSD reusind in mod lamentabil sa compromita si ideea de (fost) lider studentesc si ideea de tanar lider politic , prin imensul scandal al „prostituatelor de lux” ( „ Sex cu fotomodele” ) respectiv acuzatia ca a intretinut relatii sexuale ( contra-cost sau nu, cum afirma acesta ) cu minore . Ulterior , prin strategii calchiate parca dupa Directivele NKVD din 1945 , a fost desemnat exact pentru a conduce cu onoare…Ministerul Tineretului si Sportului (sic !) (adevarul.ro/news/politica/scandalurile-fost-implicati-ministrii-guvernului-ponta-ii-1_50d1dcc7596d720091182e50/index.html)

Alte incercari ulterioare de coagulare a miscarii studentesti au elemente de manipulare sau chiar trec in ridicol (http://www.contributors.ro/dezbatere/emanatia-lui-zamolxe/ ).
Mai aproape de noi, studentii reusesc sa organizeze cu cei mai interesanti lideri cele mai interesante conferinte despre batutul apei in piua (http://www.privesc.eu/Arhiva/15720/Se-Poate-Cluj—Plenara-din-27-martie-2013 ) iar cei luati drept model reusesc sa scrie jurnale de front anarhist cu , si despre, arheologia platitudinilor sociale (http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/a-inceput-ocuparea-universitatii-babes-bolyai-foto-91690.html) in care umbra lui Che Guevara mascheaza de fapt trosnitul falcilor din căscatul general.
O prezentare sintetica a recentei pseudo-revolte de dragul revoltei consecutiva derutei academice generale, se poate gasi aici (http://inliniedreapta.net/insemnare/occupy-ubb/ ).
Radiografia completa a acestor miscari o face Costin Andries :


http://inliniedreapta.net/fenomenul-piata-universitatii-confiscarea-unui-simbol/
http://inliniedreapta.net/ocupati-wall-street-si-piata-universitatii-urmareste-steagul-rosu/
http://inliniedreapta.net/lavedere/claudiu-craciu-conduce-lupta-cu-fioroasa-dictatura-basista-intre-doua-postari-pe-facebook/


In realitate , desi este intretinuta cu cinism de catre stat, deruta academica nu are o legatura directa cu acesta, ci numai complicitati tacite ( si vinovate ) . Intr-o societate libera comunitatea academica ar trebui sa-si defineasca singura statutul si valorile care ii asigura demnitatea , ca pe aceasta baza sa ofere cu adevarat modele sociale si sa poata avea un cuvant de spus in fata sistemului politic. Ar trebui, dar din pacate nu este si cazul societatii noastre .


Sursa : http://www.contributors.ro/editorial/deruta-comunita%C8%9Bii-academice/

Niciun comentariu: