Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

miercuri, 2 martie 2016

Intre teoria si practica comunicarii politice

Un articol aparut pe Contributors.ro Bogdan Patru“Comunicarea politica” in 2016 ) incearca sa argumenteze ideea ca o schimbare majora de paradigma in domeniul comunicarii publice ar fi avut loc deja. Comentariul de mai jos se refera la aceasta problema. 

In primul rand infiintarea unui nou minister al Consultarii Publice si Dialogului Civic ( adica ?! – pai nu a infiintat Silviu Brucan acum 26 de ani un Grup de Dialog Social ?! ) nu inseamna in mod automat rezolvarea unor probleme ( „cand vrem sa inmormantam o problema infiintam o comisie”) , chiar poate insemna aparitia altora .
In al doilea rand, prioritatile amintite de dvs sunt in realitate atat de vagi incat amintesc de un celebru indemn protevist scapat din greseala pe acel post TV ( „Haideti sa haidem”) dar prin competentele dvs de consultant ati realizat probabil aceasta diferenta esentiala intre fixarea unor obiective certe si bla-bla-uri ( numai dupa cateva intrebari punctuale, o simpla analiza ne poate arata ce mai ramane din aceste obiective ) :

„Un Guvern deschis si transparent, in dialog cu institutiile administratiei publice centrale si locale, cu societatea civila și cetateni;
Facilitarea participarii cetatenilor la initiativele legislative și la elaborarea politicilor publice;
Optimizarea dialogului social si adaptarea acestuia la realitatile economice si sociale;
Cultivarea unui dialog constant si eficient cu societatea civila si mediul de afaceri;
Cresterea transparentei administratiei centrale si locale, inclusiv prin accesul deschis la date publice;
Dezvoltarea platformelor online de interacțiune sistematica intre Guvern si societate.”

( Ce lipseste de aici ? Exact esentialul : Cine ? Unde ? Cand ? Cum ? In cat timp ? Cu ce rezultate ? Cine raspunde ? Veti spune ca raspunsurile exista in documente specifice. Asa sa fie , dar am vazut odata fisa unui functionar din administratia de stat pe care la unul din obiective scria negru pe alb : “Participa la sedintele organizate de …” . Si atat. Adica daca traducem din romana in romana , poate sa si doarma acolo … ) .
In al treilea rand, “comisia de taiat hartii” este deocamdata singura initiativa concreta pentru debirocratizare in domeniul administratiei de stat ( o sa vedem cat va dura si cu ce efecte ) si asteptata de foarte multi ani de catre cetateni , dar pana in prezent nu a facut decat sa inventarieze problemele despre care cetatenii au strigat zadarnic la in tot acest rastimp , dar la Luna , pentru ca de fapt pana acum nu i-a auzit nimeni.
Dar pana si aceasta initiativa singulara apartine in realitate unui fost oengist ( Cristian Ghinea ) devenit functionar de stat ( foarte interesant, este ca si cum cariera civica precedenta a fost doar un fel de pregatire pentru o cariera in administratia de stat ) .
In sfarsit, optimismul dvs este contagios ( „asistam la un modus operandi nou pentru societatea noastra” ) , probabil ca aveti si argumente , dar ati omis sa le mentionati in context. Deocamdata , si a trecut deja un sfert de secol , nu toate informatiile publice sunt publice.
In alta ordine de idei , in zona partidelor / miscarilor nou infiintate exista aceeasi confuzie pentru ca nu exista o delimitare neta de vechiul mod de a face politica in care partidele si miscarile isi schimba periodic declaratiile, discursurile , mesajele, principiile, programele , orientarile, culorile, scopurile , membrii , etc. dupa cum bate vantul si interesul care poarta fesul.
Si aici optimismul dvs este contagios cu privire la sibilinicul „ i74” ( nu toti cititorii stiu ce inseamna, dar se vor lamuri imediat ) , probabil ca si aici aveti argumente pe care ati omis sa le mentionati in context. Dar daca mergem la sursa (http://www.i74.ro/) observam ca aceasta initiativa civica nu-si propune sa schimbe modul de a face politica, ci doar promite trei lucruri la fel de vagi (transparenta seriozitate, responsabilitate) . Sa fim seriosi, dar sa ne pastram simtul umorului . Ce inseamna in politica noastra „seriozitate” ?! Cel mai spontan, autentic si natural raspuns l-a dat politicianul Marian Vanghelie :

„Mi s-a spus că n-am şanse în politică din cauza CV-ului. Ca şi cum în România interesează pe cineva CV-ul…“
“Nu puteţi să conduceţi ţara cu oameni săraci şi cinstiţi”
Marian Vanghelie
http://adevarul.ro/news/societate/interviu-marian-vanghelie-mi-s-a-spus-n-am-sanse-politica-cauza-cv-ului-romania-intereseaza-cv-ul-1_56ae4b8f5ab6550cb8512e33/index.html


De fapt, ati citat o fundatie care intentioneaza sa schimbe modul de a face politica in tara prin …cocktail-uri organizate in tara si in special in afara ei (http://www.fundatiacaesar.ro/activitate/cocktail-uri-caesar/ ) :

„ Cocktail-urile au loc în București și în alte orașe ale lumii (Londra, New York, Paris, Beijing ș.a.m.d.), într-un cadru privat și elegant.”
„Participarea la aceste cocktail-uri se realizează numai pe bază de invitație și prin recomandare din partea unui membru al comunității CAESAR”
(http://www.fundatiacaesar.ro/activitate/cocktail-uri-caesar/ ) 

Din conducerea acestei fundatii fac parte inclusiv persoane cu o bogata experienta inainte de 1989 cum ar fi Sergiu Celac, translatorul lui Ceausescu sau fosti ambasadori straini (http://www.fundatiacaesar.ro/portfolio/advisory-board/ ). 
Legatura cu trecutul si radacinile este deocamdata indestructibila fiind mentinuta chiar prin tinerele vlastare ale noilor generatii :

La vremuri noi, copiii lor. Se lanseaza partidul Platforma Actiunea Civica a Tinerilor. Fondatorul: Sebastian Burduja, presedintele Fundatiei CAESAR si fost lider al Ligii Studentilor Romani din Strainatate, lansata in 2009 in prezenta lui Ghita, Voiculescu si Gadea
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20758592-lanseaza-nou-partid-politic-platforma-actiunea-civica-tinerilor-fondatorul-sebastian-burduja-fostul-lider-ligii-studentilor-romani-din-strainatate-presedintele-fundatiei-caesar.htm 
http://www.gandul.info/magazin/povestea-tanarului-de-30-de-ani-care-a-renuntat-la-un-job-la-banca-mondiala-pentru-a-indrepta-lucrurile-in-romania-14971265http://www.gandul.info/magazin/povestea-tanarului-de-30-de-ani-care-a-renuntat-la-un-job-la-banca-mondiala-pentru-a-indrepta-lucrurile-in-romania-14971265http://www.contributors.ro/dezbatere/emanatia-lui-zamolxe/http://epochtimes-romania.com/news/o-alta-gala-a-tristei-ligi-a-studentilor-romani-din-strainatate—180021http://sergiusimion.blogspot.ro/2016/01/marile-manevre.html

Ca sa rezumam , concluziile articolului dvs sunt ambigue :
„Oamenii nu mai vor vorbe goale,ci mesaje clare si la obiect si urmate de transpunerea in practica.”
Din nefericire , politica nu o fac oamenii, ci politicienii iar pentru ei conteaza doar interesul lor si doar ceea ce pot alege oamenii din ceea ce li se ofera. Punct.
„Trebuie insa si ca politicienii sa inteleaga ca vremurile s-au schimbat.”

Au inteles de mult, dar in interesul lor , altfel nu s-ar fi adaptat. Vremurile s-au tot schimbat , tara s-a schimbat, oamenii s-au schimbat , dar politicienii sunt singurii care au ramas cam tot aceeasi. In cele mai multe cazuri, singura solutie certa de deratizare sociala ramane doar cea furnizata de mersul firesc al lumii : sapa si lopata.

Niciun comentariu: