Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

vineri, 18 martie 2016

Intre coşmarul din Gara de Nord si coşmarul limbajului scriitorilor romani


Recent in ziarul „Adevarul” a aparut o relatare naturalista a Laviniei Bălulescu despre fauna din Gara de Nord  (http://adevarul.ro/news/bucuresti/cosmar-gara-nord-1_56ea6d625ab6550cb8ef5942/index.html ) respectiv despre comportamentele primitive care pot fi observate de catre oricine care ajunge acolo . Problema in acest caz este limbajul folosit de autoare cu atat mai mult cu cat aceasta  este  jurnalistă (editor secția Corespondenți "Adevărul")  și scriitoare care a publicat volumele de poezie „Mov” si „Lavinucea” dar si romanul „La mine-n cap” ( http://adevarul.ro/blogs/lavinia.balulescu).
In cazul de fata , relatarea de tip nou arata cam asa :

„ Eu aveam căciulă şi fular şi tot clănţăneam din dinţi, dar lor părea că li se cam rupe de fenomele meteorologice.”
„Un domn care remarcase acelaşi lucru ca mine s-a oprit în faţa unui aparat şi a început să-i care picioare.”
„Bărbatul a căzut şi s-a împrăştiat pe trotuar. O femeie a strigat: „Manoooooooole, ce faci, măăăăăă, Manooooole!“. Manole s-a ridicat, pentru că nu era de porţelan.”

Pana aici  relatarea este doar o problema de stil, iar stilurile pot fi foarte diferite. Pe de alta parte, culoarea locala este pictata in mod naturalist de jurnalista , scriitoarea si editorul sectiei de Corespondenti ai ziarului „Adevarul ” care observand ce a zis un barbat,  reda in clar si in relatarea sa  exact ceea ce a auzit ( cf. punctele de suspensie de mai jos ) :

„Bărbatul s-a oprit din nou, s-a uitat la paznic, a zis : „Du-te, mă, in p….  ..tii“.”

Intrebarile punctuale care urmeaza au fost adresate (in calitate de simplu cititor ) jurnalistei , scriitoarei si editorului sectiei de Corespondenti ai ziarului „Adevarul” :

1. Spatiul public este un spatiu al tuturor in care trebuie sa ne respectam reciproc si sa folosim o exprimare civilizata , sau nu ?   
2. O scriitoare, jurnalista si editor sectia Corespondenti „Adevarul”,  trebuie sa foloseasca in spatiul public si in spatiul ziarului un limbaj fara trivialitati , sau nu ?

3. Daca tot voiati sa relatati  despre un comportament agresiv si un limbaj trivial  puteati , pentru respectul spatiului public, al cititorilor , al limbii romane literare si al statutului de jurnalista, scriitoare si editor sa folositi puncte de suspensie , sau nu ?
4. In postura care va aflati , si cum nu v-a obligat nimeni, de ce ati simtiti nevoia sa folositi in spatiul public acest limbaj fara perdea incompatibil cu statutul dvs si degradant pentru o femeie ?
 5.Un comentator anonim al textului dvs descrie astefl degradarea generala a spatiului public romanesc :
„Observati comportarea oamenilor politici : violenta de discurs , marlanie , minciuna , lipsa oricaror repere morale . Observati programele televiziunilor asazise de stiri : aceiasi ipocrizie , lipsa de obiectivitate , golanie la ore de maxima audienta . Observati forumul : aceiasi violenta de "tip taximetrist" la adapostul unor nick-uri ce asigura un relativ ingognito . Pe vremea cand era rau , adica inainte de 1989 , asemenea comportamente sociale erau extrem de rare . Astazi din pacate au intrat in sfera normalului . Normalului anormal.”
 Nu credeti ca aceasta  degradare generala a spatiului public romanesc,  respectiv  habitudinea la cruzime a populatiei ( neutralizarea pudorii, ororii, scarbei, rusinii, ca reactii etice) a  a inceput mai intai cu degradarea limbajului si discursului scriitorilor si oamenilor de cultura  romani care de fapt au dat tonul ? ( Daca vrem sa ne aducem aminte , primii care au injurat in spatiul public au fost de fapt scriitorii, nu politicienii …) 
 6. Daca ati avea un copil care ar deschide ziarul si ar cititi articolul scris de mama lui presupun ca nu ati fi foarte incantata ca el (ea )sa foloseasca de mic(a)  acest limbaj , dupa cum nici un parinte nu cred ca ar fi incantat daca isi trimite copilul la scoala sa invete carte  iar acesta  se intoarce de acolo cu toata panoplia de  injuraturi ale mahalalei invatate pe de rost.
Sincer, ca scriitor,  jurnalist, editor ,etc. , va iubiti si respectati  tara in care traiti si limba ei ? Iar daca va iubiti tara in care traiti ,  atunci de ce nu-i folositi si limba ? ( Faptul ca onor Academia Romana a hotarat ca si obscenitatile fac parte din "dictionar" nu inseamna ca limba romana literara a disparut pentru oamenii cultivati... )
 7. Nu credeti  ca cei cu statutull dvs au obligatia morala , sociala si intelectuala sa dea tonul pentru folosirea limbii romane literare si pentru un limbaj civilizat  in spatiul public , si nu sa dea exemple exact in sens contrar,  respectiv pentru folosirea in spatiul public a limbajului de tip satra ?


In sfarsit , daca in privinta unui blog „feminist” vestit prin trivialitate ( http://www.sereniti.ro/da-ma-si-eu-o-.../) ca Sereniti (woman with a view )- http://www.sereniti.ro/ - nimeni nu poate avea o pretentie,desi nu e clar deloc ce cauta un site trivial  intr-un ziar de mare tiraj, in cazul de fata vorbim totusi de spatiul public unde exigentele sunt cu totul altele. Sau nu ?!


Niciun comentariu: