Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

marți, 22 martie 2016

Romania si Human Development Index (HDI)



„Să facem un program de urgenţă al EDUCAŢIEI OMENESCULUI în România”



O explicatie a stadiului in care se afla Romania dar si a decalajului care ne desparte de restul lumii este sa vedem unde ne aflam din punct de vedere al indicelui dezvoltarii umane (HDI) care a fost definit si prezentat inca din 1990 :


The Human Development Index was developed as an alternative to simple money metrics. It is an easy-to-understand numerical measure made up of what most people believe are the very basic ingredients of human well-being: health, education, and income. The first Human Development Index was presented in 1990. It has been an annual feature of every Human Development Report since, ranking virtually every country in the world from number one (currently Iceland) to number 177 (currently Sierra Leone).
This composite index has become one of the most widely used indices of well-being around the world and has succeeded in broadening the measurement and discussion of well-being beyond the important, but nevertheless narrow, confines of income. In a number of countries, the Human Development Index is now an official government statistic; its annual publication inaugurates serious political discussion and renewed efforts, nationally and regionally, to improve lives.
Sursahttp://www.measureofamerica.org/human-development/#human development index

Daca acest index ar fi fost luat de catre toate guvernele de la noi  drept reper al  dezvoltarii societatii romanesti, atunci ar fi fost stabilite si obiectivele cheie ale guvernarii , dar acest interes nu a existat niciodata dovada locul pe care se afla Romania in Europa si in lume dupa cum se poate vedea mai jos*) :




Sursahttp://hdr.undp.org/sites/default/files/ranking.pdf



In esenta ,conform acestui indice guvernele de pana acum nu au urmarit de fapt nici cresterea sperantei de viata a populatiei, nici imbunatatirea educatiei , nici cresterea nivelului ei de trai pentru in continuare  refuza sa le considere prioritati nationale dupa modelul acceptat de statele occidentale :





Sursahttp://www.measureofamerica.org/human-development/



In aceste conditii este curata utopie ca in Romania sa avem posibilitatea sa stim exact indicele HDI pentru fiecare judet si pentru intreaga populatie a tarii dupa modelele de mai jos :



Sursahttp://www.measureofamerica.org/maps/



Sursahttps://alexmoa.cartodb.com/viz/c63bb2e0-b492-11e5-b03a-0e98b61680bf/embed_map



















Altfel spus societatea romaneasca se caracterizeaza in primul rand prin lipsa feed-back -ului . Modul in care sunt vehiculate cifrele statistice la nivel oficial arata ca aceasta evolueaza "in orb" sau cel putin in asa fel incat cetatenii sa nu aiba o imagine clara asupra a ceea ce se intampla cu ei si cu tara lor. Atunci cand institutiile statului roman joaca un fel de "alba-neagra" inclusiv cu estimarea volumului populatiei acestei natiuni (?!), cetatenii sunt total exclusi din ecuatia deciziei si  nu pot avea un control asupra destinului lor social :


„ Ceea ce ni se pare absolut de neînţeles din toată această situaţie este modul în care sunt vehiculate cifrele statistice oficiale la nivel oficial (s.n). Chiar dacă sursele de date sunt diferite – recensământul e întocmit de Institutul Naţional de Statistică iar listele electorale sunt «fabricate» la nivel local – cineva trebuie totuşi să sesizeze marile inadvertenţe şi, deşi diferenţele nu au consecinţe asupra rezultatului votării, acestea trebuie, într-un fel eliminate. Credem că un asemenea rezultat atât de straniu este simptomatic pentru capacitatea modestă a instituţiilor statului român de a gestiona problemele cetăţenilor ţării ( s.n.) practic o eroare de 10% în estimarea volumului populaţiei unei naţiuni nu se mai întâlneşte astăzi nici în ţări din lumea a treia cea mai subdezvoltată (s.n.) 
Traian Rotariu, Mircea Comşa, Câteva consideraţii statistice asua pra alegerilor, în Traian Rotariu, Mircea Comşa, coordonatori, Alegerile generale 2004. O perspectivă sociologică, Eikon, Cluj-Napoca, 2005. p.32

Pe cale de consecinta , la noi este pura utopie ca datele statistice existente sa fie utilizate pentru justitia sociala, deciziile sociale sa fie luate in mod democratic  si pe baza datelor publice, sa poata fi vizualitate profilele de sanatate ale populatiei la nivelul judetelor , oraselor, cartierelor ,etc. si cu atat mai mult sa fie incurajate cercetarile asupra dezvoltarii umane ( cel putin pana acum presa nu a relatat despre asa ceva), deci vor aparea si la noi materiale ca cele de mai jos eventual in urmatorii 25 de ani de aici incolo :

Using Data for Social Justice
http://www.usatoday.com/story/opinion/2015/10/05/domestic-violence-911-eviction-women-police-ordinance-column/73082434/ 
Democratizing Data for Evidence-Based Decision-Making
https://alexmoa.cartodb.com/viz/c63bb2e0-b492-11e5-b03a-0e98b61680bf/embed_map 

Vizualizing Health Challenges
http://www1.nyc.gov/site/doh/data/data-publications/profiles.page 

Stimulating Human Development Research
http://www.measureofamerica.org/stimulating-human-development-research/

Deocamdata, si in conditiile actuale, Romania lupta din rasputeri sa se mentina pe linia unui fragil stat de drept si a unei fragile democratii in care inclusiv parlamentari cu dosare penale iau decizii si voteaza legi cu mare impact social . Cu titlu de opinie personala , cred ca cel mai trist aspect este acela ca tinerele generatii de acum nu se ridica nici macar la nivelul de constiinta si de intelegere al realitatii  in care traiesc ( e drept , realitatea de acum este un adevarat cosmar social...)  pe care care il aveau tinerii din anii  `90 , dar sa-l mai si depaseasca.



Note

*) Gestionarea catastrofala a unor tragedii sociale cum a fost cazul  #Colectiv,etc.  arata adevaratul stadiul al dezvoltarii umane in care se afla Romania. 

Niciun comentariu: