O explicatie a stadiului in care se afla Romania dar si a decalajului care ne desparte de restul lumii este sa vedem unde ne aflam din punct de vedere al indicelui dezvoltarii umane (HDI) care a fost definit si prezentat inca din 1990 :
The Human Development Index was developed as an alternative to simple money metrics. It is an easy-to-understand numerical measure made up of what most people believe are the very basic ingredients of human well-being: health, education, and income. The first Human Development Index was presented in 1990. It has been an annual feature of every Human Development Report since, ranking virtually every country in the world from number one (currently Iceland) to number 177 (currently Sierra Leone).
This composite index has become one of the most widely used indices of well-being around the world and has succeeded in broadening the measurement and discussion of well-being beyond the important, but nevertheless narrow, confines of income. In a number of countries, the Human Development Index is now an official government statistic; its annual publication inaugurates serious political discussion and renewed efforts, nationally and regionally, to improve lives.
Sursa : http://www.measureofamerica.org/human-development/#human development index
Daca acest index ar fi fost luat de catre toate guvernele de la noi drept reper al dezvoltarii societatii romanesti, atunci ar fi fost stabilite si obiectivele cheie ale guvernarii , dar acest interes nu a existat niciodata dovada locul pe care se afla Romania in Europa si in lume dupa cum se poate vedea mai jos*) :
Sursa : http://hdr.undp.org/sites/default/files/ranking.pdf |
In esenta ,conform acestui indice guvernele de pana acum nu au urmarit de fapt nici cresterea sperantei de viata a populatiei, nici imbunatatirea educatiei , nici cresterea nivelului ei de trai pentru in continuare refuza sa le considere prioritati nationale dupa modelul acceptat de statele occidentale :
Sursa : http://www.measureofamerica.org/human-development/ |
In aceste conditii este curata utopie ca in Romania sa avem posibilitatea sa stim exact indicele HDI pentru fiecare judet si pentru intreaga populatie a tarii dupa modelele de mai jos :
Sursa : http://www.measureofamerica.org/maps/ |
Sursa : https://alexmoa.cartodb.com/viz/c63bb2e0-b492-11e5-b03a-0e98b61680bf/embed_map |
Altfel spus societatea romaneasca se caracterizeaza in primul rand prin lipsa feed-back -ului . Modul in care sunt vehiculate cifrele statistice la nivel oficial arata ca aceasta evolueaza "in orb" sau cel putin in asa fel incat cetatenii sa nu aiba o imagine clara asupra a ceea ce se intampla cu ei si cu tara lor. Atunci cand institutiile statului roman joaca un fel de "alba-neagra" inclusiv cu estimarea volumului populatiei acestei natiuni (?!), cetatenii sunt total exclusi din ecuatia deciziei si nu pot avea un control asupra destinului lor social :
„ Ceea ce ni se pare absolut de neînţeles din toată această situaţie este modul în care sunt vehiculate cifrele statistice oficiale la nivel oficial (s.n). Chiar dacă sursele de date sunt diferite – recensământul e întocmit de Institutul Naţional de Statistică iar listele electorale sunt «fabricate» la nivel local – cineva trebuie totuşi să sesizeze marile inadvertenţe şi, deşi diferenţele nu au consecinţe asupra rezultatului votării, acestea trebuie, într-un fel eliminate. Credem că un asemenea rezultat atât de straniu este simptomatic pentru capacitatea modestă a instituţiilor statului român de a gestiona problemele cetăţenilor ţării ( s.n.) ; practic o eroare de 10% în estimarea volumului populaţiei unei naţiuni nu se mai întâlneşte astăzi nici în ţări din lumea a treia cea mai subdezvoltată (s.n.)”
Traian Rotariu, Mircea Comşa, Câteva consideraţii statistice asua pra alegerilor, în Traian Rotariu, Mircea Comşa, coordonatori, Alegerile generale 2004. O perspectivă sociologică, Eikon, Cluj-Napoca, 2005. p.32
Using Data for Social Justice
http://www.usatoday.com/story/opinion/2015/10/05/domestic-violence-911-eviction-women-police-ordinance-column/73082434/
Democratizing Data for Evidence-Based Decision-Making
https://alexmoa.cartodb.com/viz/c63bb2e0-b492-11e5-b03a-0e98b61680bf/embed_map
Vizualizing Health Challenges
http://www1.nyc.gov/site/doh/data/data-publications/profiles.page
Stimulating Human Development Research
http://www.measureofamerica.org/stimulating-human-development-research/
Deocamdata, si in conditiile actuale, Romania lupta din rasputeri sa se mentina pe linia unui fragil stat de drept si a unei fragile democratii in care inclusiv parlamentari cu dosare penale iau decizii si voteaza legi cu mare impact social . Cu titlu de opinie personala , cred ca cel mai trist aspect este acela ca tinerele generatii de acum nu se ridica nici macar la nivelul de constiinta si de intelegere al realitatii in care traiesc ( e drept , realitatea de acum este un adevarat cosmar social...) pe care care il aveau tinerii din anii `90 , dar sa-l mai si depaseasca.
Note
*) Gestionarea catastrofala a unor tragedii sociale cum a fost cazul #Colectiv,etc. arata adevaratul stadiul al dezvoltarii umane in care se afla Romania.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu