Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 3 martie 2016

Contracultura sau toate tunurile pe cultura si istoria romaneasca

O organizatie non-profit (Asociatia Freedom Smile ) autodefinita printr-un amalgam de obiective  : " Noi promovam democratia si drepturile omului, ajutam copiii si persoanele cu dizabilitati, combatem coruptia si traficul de persoane, aparam mediu , sprijinim drepturile consumatorilor si facilitam punti intre Diaspora si cultura romana."(http://www.freedomsmile.org/despre_noi) are o initiativa patriotica absolut originala prin care propune un maraton cultural de trei zile in trei capitale europene care porneste in mod declarat de la axiomele :  "Legaturile cu Romania si dorul de tara raman insa la fel de puternice chiar si dupa ani si ani de trait in alte colturi ale lumii"(1) si respectiv "Literatura si cartea au fost si raman un ambasador al valorilor culturale romanesti, un prieten si o bucata de Romania printre cei stabiliti peste granite indiferent de ocupatie sau nivel de educatie" (2). Excelent pana aici.




Maraton literar la Ambasada României de la stânga la dreapta: Cornel George Popa, Irina Pavlovici, Radu Aldulescu, Cristina Hermeziu, Dan Alexe, Dan Lungu, Ioan T. Morar si Ambasadorul Luca Niculescu ( Foto : Adevarul )

( Foto : Adevarul ) 


Cum era de asteptat, evenimentul este prezentat  (chiar elogiat ) in ziarul  "Adevarul " de catre Cristina Hermeziu (http://adevarul.ro/news/eveniment/chapeau-cristi-corobana--unit-ist-diaspora-duce-pescriitorii-romani-europa-1_56cec0455ab6550cb8308e37/index.html) .
Surpriza apare insa la debutul acestui maraton cultural care a inceput la Bruxelles unde , in sediul Parlamentului European , si in totala contradictie cu axiomele (1) si (2) de mai sus, este prezentata si lansata cartea ..."Dacopatia si alte rataciri romanesti " a scriitorului Dan Alexe  (http://www.freedomsmile.org/proiecte ).

Mai exact , si cu un cinism rar intalnit,  oengistii altruisti si patrioti amintesc romanilor din Diaspora de  "Legaturile cu Romania si dorul de tara raman insa la fel de puternice chiar si dupa ani si ani de trait in alte colturi ale lumii"(1) si le livreaza o "carte de cultura"(?!) prin care le treace si cheful , si dorul de Romania si de valorile ei , atunci cand, printre multe altele,  marele scriitor Dan Alexe foloseste exact ceea ce marele prozator Radu Paraschivescu elogiaza,  respectiv  "importurile lexicale tiganesti" :

Radu Paraschivescu despre Dacopatie: 
— „În vremurile noastre de presupus acces la totalitatea informaţiei, orice mitologie este o rătăcire”, scrie Dan Alexe în noua lui carte.
Iată o veste proastă pentru cei deprinşi să-şi ducă viaţa îngenunchind în faţa pădurii naţionale de eroi şi statui: voievozi, poeţi sau călugări scuturaţi de frisonul profeţiei. Dacopatia şi alte rătăciri româneşti propune un tip de deconstruire care ar putea să-l expună pe autor oprobriului public.
Şi totuşi, riscul merită asumat. De ce? Fiindcă există în gândirea noastră o sumedenie de fixaţii, obsesii, fobii şi convingeri care se cer disecate, explicate şi înţelese. Narcisismul delirant, protocronismul în plăci, proastele deprinderi familiale, pedagogia punitivă sau mândria de-a fi urmaşii unor daci care vorbeau latină înaintea romanilor sunt teme care merită să fie puse în discuţie. Pentru asta e nevoie de inteligenţă, informaţii credibile, argumente, cultură şi stil.
Dan Alexe întruneşte toate aceste criterii, ceea ce-i permite să deseneze o hartă a mentalului românesc, a şubrezeniilor şi anomaliilor lui. Cu vervă şi umor, el trece de la clişeele aşa-zisei bucătării carpatine la fonologie, de la complexul naţiei nebăgate în seamă la importurile lexicale ţigăneşti (s.n.) şi de la Icoanele neamului la depresie şi nefericire.
Cine deschide Dacopatia şi alte rătăciri româneşti trebuie să ştie că va găsi între paginile ei atacuri excelent dirijate împotriva prostiei, mitizării frenetice, excepţionalismului băştinaş şi clişeelor.”
Sursa :  https://cabalinkabul.wordpress.com/2015/05/11/dacopatia-si-alte-rataciri-romanesti/

In esenta , si de multa vreme, nu mai constituie o surpriza cum sunt selectati scriitorii care reprezinta Romania *) , ci cum la Bruxelles si in sediul Parlementului European , o cultura nationala ( apreciata de catre straini , dar nu de catre scriitorii romani sau mai exact de catre cei propusi in acest rol  ) se injura de una singura si in vazul lumii , exact cu ajutorul celor chemati sa o reprezinte ** ).
Romanii nu au decat sa aleaga singuri intre cele doua viziuni antagonice asupra culturii romanesti care pot fi rezumate astfel  :

"Calusarul este un dans specific unei societati homosexuale initiatice"
Dan Alexe
"Dușmănia, ranchiuna, batjocura sunt elementele care îi definesc atitudinea ( lui Dan Alexe-n.n.) față de cultura românească și istoria românilor.”

Note 

*) Romania a fost reprezentata la Salonul International de Carte de la Torino  de catre Vasile Ernu (http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-17177118-vasile-ernu-cezar-paul-badescu-invitati-salonului-carte-torino.htm )care a trait si a invatat in URSS , se declara om de stanga , anti-capitalist si anti-occidental si sustine cu maxim tupeu si in spatiul public romanesc teza ca "Romania este un stat artificial" ( http://adevarul.ro/moldova/social/de-romania-republica-moldova-state-artificiale-exploda-bomba-sociala-europae-1_52e262f0c7b855ff56c2958d/index.html ).

**) Sub masca demitologizarii culturii romane si a nationalismului fanatic si delirant se ascunde de fapt altceva. Scriitorul Dan Alexe este celebru prin promovarea limbajului trivial (https://cabalinkabul.wordpress.com/2014/03/05/miros-de-roscata-amara-la-humanitas-in-cismigiu-pe-25-martie/ ) si a subculturii fiind  laudat de acelasi mare admirator Radu Paraschivescu care ii impartaseste viziunea artistica despre lume si viata :

"De la primul cuvânt la ultimul paragraf, cartea lui Dan Alexe e manifest împotriva reţetelor ambalate, mai mult sau mai puţin isteţ, de maşinăria marketingului editorial şi rumegate blajin de public, şi în acelaşi timp un asalt cu pumnalul în dinţi împotriva pudibonderiei şi gesticulaţiei ipocrite cărora li se abandonează o atât de mare parte a lumii noastre – literare sau nu. Cine s-a obişnuit cu o proză călâie, în care băltesc poncife şi platitudini strepezitoare, e invitat să se ţină departe de paginile care urmează acestei prefeţe. Prin contrast, cine doreşte o gură de aer curat bate la uşa la care se cuvine.
Indiferent dacă în centrul prozelor stau cupluri / triunghiuri amoroase sau personaje de subterană ori de periferie, indiferent dacă în conul de lumină nimeresc interlopi cu mitraliera pe genunchi, curve revanşarde, mistici deraiaţi, fotografi metrosexuali, miliţieni roşi de frustrări, etnologi stârniţi de superstiţii şi blesteme vechi, mărunţi ciubucari ai sorţii, bolnavi cărora moartea le aruncă ocheade, taţi de împrumut sau copii smulşi din gogoaşa normalităţii, temperatura textului rămâne ridicată şi curtează uneori incandescenţa. "
https://cabalinkabul.wordpress.com/2014/03/05/miros-de-roscata-amara-la-humanitas-in-cismigiu-pe-25-martie/

Niciun comentariu: