Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

vineri, 18 martie 2016

Carlo Petrini despre Romania


Am ajuns in situatia absurda in care strainii vad si spun raspicat ceea ce romanii nu mai vor sau nu mai pot sa vada si apara mai bine interesele Romaniei si ale romanilor decat o fac ei singuri. Mai jos sunt cateva reflectii ale unui om care  la conferinta  High Natural Value: un raspuns la marile provocari ale comunitatilor si peisajelor rurale romanesti” arata exact ce (nu) s-a facut in ultimul sfert de secol si ce distanta astronomica exista intre metodele birocratic-administrative care au dus la un cataclism social,  si realitatea concreta. Carlo Petrini se alatura unui grup din ce in ce mai mare de straini care observa exasperati si revoltati cum Romania si romanii "dorm pe o mina de aur" si se auto-saboteaza  : 

„Sunt de ieri in Romania si am fost invitat de prieteni in 2 restaurante din Bucuresti, in care am mancat frantuzeste si italieneste. De ce? De ce la micul dejun din acest hotel in care suntem, in Romania, nu exista produse si preparate romanesti? De ce aveti doar 3 produse protejate si promovate la nivel European, cand aveti mii de hectare necontaminate, de inalta valoare naturala, tarani si mici producatori care se incapataneaza sa lupte pentru produsul romanesc? De ce dormiti asa linistiti si nepasatori pe o mina de aur ?” 
„Romania se poate lauda cu una dintre cele mai mari densitati de zone cu inalta valoare naturala, necontaminate. Cat Elvetia intreaga. Cat o buna parte din Italia. Ce aveti voi aici, nu mai exista demult in Italia mea. Dar noi tinem cu unghiile si cu dintii si aparam, si promovam si ne mandrim cu ce mai avem. Voi de ce dormiti? Aveti produse extraordinare, Slow Food de calitate, tehnici de conservare in saramura si fum specifice, aveti ceapa si branza si palinca si silvoita de prune si miere. Aveti taranii care trebuie ajutati sa supravietuiasca, sa inteleaga ca trebuie sa fie mandri de ceea ce fac. E mostenirea voastra, e patrimoniul de care trebuie sa aveti grija. Produsele si producatorii sa se afle primii pe lista celor de care va preocupati. Abia apoi ca prioritate ar trebui sa vina zonele si dupa aceea infrastructura. Dragii mei, degeaba faceti drumuri care vor ajunge sa nu mai duca nicaieri… Incepeti de jos! Orice se construieste de jos in sus. Nu dati vina pe politica si politicieni, nu asteptati fonduri europene. Construiti de jos in sus. Fiti mandri!” 
„Lucrurile, si in special mancarea, nu mai au valoare. Nu doar aici, in intreaga lume. Conteaza doar pretul! Dar exista o diferenta capitala intre valoare si pret. Nimeni nu se mai concentreaza asupra valorii. Dincolo de ceapa sau un borcan de miere care costa o anumita suma, este vorba de teritorii, de mediu, de oameni, de „savoire faire”, de patrimoniu pastrat si transmis de-a lungul a foarte multe generatii. Asta e valoarea! Aveti valoare si nu o valorificati! Doar asa ii veti convinge pe tarani sa ramana acolo unde sunt, sa faca ce stiu ei mai bine. Trebuie sustinuti, promovati. Trebuie sa reinvatati sa mancati romaneste, sa fiti mandri de fiecare produs corect pe care il aveti. Sa se faca educatie in scoli, la nivel guvernamental, la nivel de societate civila. Trebuie sa reconstituiti acest tesut care face parte din voi! Voi puteti fi mai Slow Food decat multi, dar nu va pasa. Altii se lupta pentru asta pana la sange” 
Carlo Petrini
presedinte Slow Food International 
Sursa : http://blog.coltulromanesc.ro/carlo-petrini-slow-food-international-aveti-o-tara-minunata-in-care-dormiti-pe-o-mina-de-aur/

Ideea este foarte clar exprimata de un irlandez devenit un sustinator al traditiilor romanesti : 
"Romania este tara ultimei civilizatii rurale autentice a Europei. Aici are loc un cataclism. Iertati-ma ca va spun. Sunteti un popor abrutizat.Dupa 50 de ani de comunism si o decapitare a neamului urmata de 25 de ani de faradelege salbatica, incercati sa va cresteti un cap nou. Nu stiti ce drepturi va apartin." 
Peter Hurley
Fondatorul Asociaţiei Interculturale de Tradiţii
Sursahttp://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/scrisoarea-unui-irlandez-comisar-european-romania-tara-ultimei-civilizatii-rurale-autentice-europei-ue-asista-cea-mai-marenedreptate-sociala-1_550d351c448e03c0fdc39a83/index.html 

Niciun comentariu: