Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 23 iunie 2016

Razboiul lumilor si scadența finala. Societatea civila versus societatea penala

Intre interesele generale ale societatii civile , democratice si europene asa plapanda cum este ea la noi dupa un sfert de secol de tranzitie si patologia politicianista si penala  care a cuprins ca un cancer sistemul social resetand integul sistem de valori al unei societati in care penalul a devenit legal , hotii si infractorii au primit drept de cetate, iar cetatenii au ajuns sa voteze exact pe cei care le fura viitorul  , a aparut , in sfarsit, un conflict deschis si un razboi pe viata si pe moarte.
Dupa denuntarea curajoasa a de catre un tanar ministru a sistemului mafiot din domeniul sanatatii care joaca la ruleta ruseasca viata sau moartea pacientilor si care a provocat reactii de ura viscerala ale structurilor  impersonale din sistem , a aparut recent in presa o scrisoare-document care trezeste si admiratia,  si sperantele civice atat de amortite la noi dupa lungul sir de dezamagiri , schimbari la fata si tradari nu numai din partea politicienilor , ci din partea societatii civile ,  a liderilor ei , a personalitatilor culturale, intelectualilor publici, a directorilor de constiinta, formatorilor de opinie, analistilor politici,etc.
Scrisa intr-un limbaj impecabil , civilizat si elegant si fara clasicul atac la persoana atat de uzual in politica romaneasca din ultimii 26 de ani , ea desfiinteaza fara menajamente prestigiul social , credibilitatea si legitimitatea morala ( mai exact , ceea ce a mai ramas din ele ) a unui fost premier pentru ca in marile batalii morale armele nu mai sunt puterea, forta, autoritatea, legea ,etc. ci valorile in care cred oamenii si opiniile lor . In acest caz , vointa oamenilor este suverana iar sistemele politice si sociale devin neputincioase.
Aceasta initiativa uluitoare este prima reactie foarte puternica si in spiritul unei societatii civilizate , democratice si civile , reactie care foloseste doar regulile si atu-urile civilizatiei si democratiei europene si ale statului de drept atacand fara menajamente si printr-un ultimatum moral acest stil autohton de a face politica. In mod normal, dupa o asemenea interpelare , si in absenta argumentelor , singurul raspuns decent si valid este tacerea si parasirea ringului.
Pe de alta parte, la fel de bine putem sa pariem linistiti pe faptul  ca reactia va fi una de tip standard : deturnarea discutiei / raspuns persiflant/ atac la persoana,etc.. Vom afla cat de curand, si cu o curiozitate pe masura subiectului ,  deznodamantului acestei somatii politice , sociale si morale fara precedent in societatea romaneasca.



Stimate domnule Ponta,

Aţi început de curând o campanie agresivă la adresa Guvernului Cioloş, printre altele, pe tema fondurilor europene. Acest Guvern s-a obişnuit să nu răspundă atacurilor politicianiste şi să ne vedem de treabă, conform proverbului despre caravană şi câini.

Însă ați depășit limita bunei cuviinţe. Oamenii aud de la dumneavoastră că Dacian Cioloş şi echipa lui sunt „jemenfișiști” – că ne doare în cot, pe românește –, iar de la colegii dumneavoastră de partid aud chiar că „acționăm împotriva României”.

Domnule Ponta, o să vă dau câteva exemple de „jemenfișism” din timpul guvernării dumneavoastră, care vor rămâne în istorie. Oamenii vor compara cu ce a făcut Dacian Cioloș pentru această țară și vor trage singuri concluziile.

Să le luăm pe rând.

OAMENII DE LA SATE

Dacian Cioloş este românul care a adaptat Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene la realitatea agriculturii din România. Agricultura noastră fragmentată, ţărănească, are acum şansa dezvoltării prin ceea ce toată lumea numeşte „Reforma Cioloş”.

Doar că Guvernul condus de dumneavoastră nu a avut priceperea să fructifice la maximum această reformă. Aţi exclus cea mai mare parte dintre fermieri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), acţionând doar în interesul marii agriculturi industriale. Ați ignorat, astfel, cu bună știință, nevoile oamenilor de la sate. Aceștia nu-și pot crește gospodăriile și continuă să trăiască de azi pe mâine.

Acum lucrăm să schimbăm acest Program – am creat un întreg pachet privind Clasa de Mijloc de la sate – vă invit să-l citiţi pentru a vedea ce înseamnă o viziune patriotică despre satul românesc şi oamenii lui. Să ai determinarea și capacitatea să influențezi politicile la nivel european înseamnă să-ți pese și să acționezi pentru binele ultimului sat din țara ta.

Dumneavoastră vreţi să ţineţi satele în dependenţă, ca să obţineţi voturi.

FUNCȚIONARII DAU DIN UMĂR ȘI ȘOPTESC

Domnule Ponta, a te durea în cot de români înseamnă să acaparezi sistemul informatic al țării, să-l folosești în interesul personal, să încurci și să umilești cetățenii punându-i pe drumuri de la o instituție a statului la alta. În procesul de debirocratizare început de Guvernul Cioloș ne-am lovit des de sisteme informatice prost croite, ineficiente și scumpe, dar mai ales incapabile să comunice unele cu altele. Întrebând cum s-a ajuns la asta, funcționarii dau din umeri și șoptesc: „Ghiță”.

Mă opresc la Sistemul Unic de Management al Informației pentru Instrumentele Structurale (SMIS), pentru că SMIS asigură legătura între autoritățile române și Comisia Europeană. SMIS este vital, pentru că doar într-o platformă digitală interactivă poți urmări traseul fiecărui eurocent, de la momentul contractării fondurilor până la ultimul decont de la Comisia Europeană. O căutare prin camioane de hârtii nu numai că nu permite acest lucru, dar ascunde adevărata destinație a banilor.

Știați încă din 2013 – prin Regulamentul Parlamentului European nr. 1303 – că avem nevoie de un sistem IT funcțional care să rezolve transparența banilor europeni. Ați avut doi ani la dispoziție să rezolvați această necesitate. Nu ați făcut-o. Nu ați știut sau nu ați vrut? Știți ce șoptesc angajații din Ministerul pe care l-am preluat despre informatizarea din timpul dumneavoastră? Ați ghicit: „Ghiță”.

Ați creat un mecanism greu de desfăcut acum, despre care organismele internaționale de luptă împotriva fraudei vorbesc cu voce tare de ani de zile.

Acest mecanism de fraudare îl vedem zi de zi la televizor.

Acest mecanism este sursa întârzierii desemnării pentru exercițiul bugetar 2014 – 2020. Lucrăm la pachetul de desemnare într-un ritm pe care miniștrii dumneavoastră l-ar găsi nerezonabil, pentru că ne-ați lăsat puțin timp la dispoziție. Am fi mers mai repede dacă nu am fi fost nevoiți să demonstrăm, la fiecare pas, ce vom face pentru ca banii publici europeni să nu mai fie furați.

Însă vă asigur: acest mecanism va dispărea odată ce sistemul IT va asigura urmărirea şi transparenţa totală a circuitului banilor europeni. Da, închiderea robinetului stârnește unele furii – le vedem deja cu toții.

ȘI DESPRE RATA DE ABSORBȚIE

Repetați obsesiv că România are absorbție zero și că e singura țară din Uniunea Europeană în această situație.
Domnule Ponta, fie dezinformați, fie manipulați cu bună știință.
România a demarat absorbția. În luna mai au început primele plăți de la Comisie din noul exercițiu financiar: 57 de milioane de euro. Sunt cifrele oficiale ale Comisiei Europene.

De ce nu le dați oamenilor informația completă?
• Aceea că, fiind la început de exercițiu bugetar european, rata de absorbție este nerelevantă, fiind sub 1% în țări campioane precum Polonia și Cehia.
• Media UE este de 1,5%
• Trei state din UE au zero absorbție, dar România nu este printre ele.

Acum, relevantă este lansarea de ghiduri şi proiecte. Guvernul Cioloș a lansat ghiduri pentru 12,2 miliarde de euro. Dacă includem și dezvoltarea rurală sunt 14,9 miliarde euro.

Pe scurt: în acest moment primim proiecte pentru 44,99% din fondurile structurale şi de investiţii – să rostiți acest procent la televizor –, iar acest lucru este posibil doar grație eforturilor Guvernului pe care îl acuzați că e dezinteresat de soarta țării.

Mai reţineţi o cifră: 1,9 miliarde de euro. Atât a adus Guvernul Dacian Cioloş în ţară în ultimele opt luni, sumă corespunzătoare unui salt de 10% al ratei de absorbție, din exerciţiul financiar 2007 – 2013, la închiderea căruia lucrăm.

AȚI NEGLIJAT PREGĂTIREA ABSORBȚIEI

Înainte ca exercițiul bugetar european să înceapă, statele membre UE agreează cu Comisia Europeană o listă de condiţii. Fiecare stat trebuie să îndeplinească aceste condiționalități ex-ante, pentru un impact benefic al investițiilor banului public european.

Dumneavoastră aţi negociat aceste condiționalități. Dumneavoastră ați semnat Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană. Apoi le-ați neglijat, deși știați că până în decembrie 2016 trebuie îndeplinite toate cele câteva zeci de condiționalități, în caz contrar fondurile europene vor fi din nou blocate. Ceea ce s-a și întâmplat pe vremea dumneavoastră.

Guvernul condus de dumneavoastră nu a fost în stare nici să facă un Plan național pentru gestionarea deșeurilor. A decis că are nevoie de consultanți. Licitația a fost sub semnul întrebării și s-au pierdut doi ani. Acum lucrăm contra-timp la acest plan, ca să facem în câteva luni o muncă de ani.

SIBIU-PITEȘTI, CINE ÎȘI ASUMĂ ÎNTÂRZIEREA?

Domnule Ponta, înainte să deveniţi şef al Guvernului, România începuse racordarea la coridorul european de transport din care face parte autostrada Sibiu – Piteşti.

În 2012 licitaţia pentru studiul de fezabilitate era lansată. Aţi anulat licitaţia în noiembrie 2012, doar pentru că aţi crezut că puteţi muta un coridor european de transport potrivit fanteziilor dumneavoastră electorale. Ați ratat trei ani, ați relansat aceeași licitație în 2015, gândită însă greșit – o demonstrează acum realitatea din teren.
Domnule Ponta, dacă românii nu aveau ghinionul să vă aibă prim-ministru, autostrada Pitești - Sibiu ar fi fost acum mai bine de jumătate construită.

Politicile de infrastructură se răzbună pentru orice întârziere. Abia în 2014 v-ați trezit că nu ați pregătit nimic. Pachetele de proiecte ar fi trebuit să fie concepute cu ani înainte ca Programele Operaţionale să fie negociate cu UE. Aţi negociat Programele cu conducta de proiecte goală.

Târziu, în 2014, dl. Dan Șova a lansat concomitent 10 studii de fezabilitate pentru autostrăzi, dar licitațiile au fost atât de prost făcute încât au fost anulate. Tot de către Guvernul Ponta.

CULMEA INCOMPETENȚEI

Guvernul dumneavoastră a atins culmea incompetenței cu celebrul Plan Juncker, o competiție deschisă între toate Statele Membre care nu primesc alocări pe țară, ci în funcție de maturitatea proiectelor trimise.

Guvernul Ponta a trimis o listă cu nu mai puțin de 200 proiecte în 2014. Dintre acestea, au fost acceptate 0 (zero), că tot vă place să promovați această cifră.

În schimb, sub mandatul actualului Guvern, în 2016 au fost deja transmise la Comisia Europeană 5 proiecte din domeniul energiei și transporturilor care au trecut de faza de analiză a Comisiei Europene, fiind publicate oficial, și care pot atrage finanțare de la bănci și alți investitori. Urmează și altele.

Spuneți că tehnocraților nu le pasă de țară? Acești tehnocrați vor lăsa în urmă proiecte pe care – sperăm, spre binele țării – politicieni ca dumneavoastră nu le mai pot strica.

ȘI TOTUȘI, UNDE AM GREȘIT

Domnule Ponta, când erați în Opoziție, în 2011, m-ați invitat la prânz. Voiați să aflați cum vede un lider al societății civile reforma statului român. A fost o discuție agreabilă. V-am lăsat atunci un document scris cu câteva idei, din care se creionau direcții de reformă. V-am spus că doar prin reformă și seriozitate puteți rămâne în istorie.

M-am înșelat: puteți rămâne și altfel, dar din cu totul alte motive.
Acest Guvern, din care fac parte, a greșit fiind prea elegant până acum. Nu am sărit la atacuri, n-am guvernat la televiziune. Am muncit tăcuți la repararea politicilor lăsate de politicieni ca dumneavoastră.

A venit vremea să vorbim. Vom mai vorbi. Și nu în șoaptă.

Cristian GHINEA
Ministru al Fondurilor Europene

Sursa : http://revista22.ro/70254453/cristian-ghinea-ministru-al-fondurilor-europene-da-de-pamant-cu-victor-ponta.html




P.S. Deznodamantul acestei somatii politice a fost conform predictiei facute ( deturnarea discutiei / raspuns persiflant/ atac la persoana,etc.) si chiar a depasit-o prin violenta verbala neobisnuita care arata prabusirea morala a unui politician care , in lipsa argumentelor , refuza sa respecte minima eticheta a limbajului civilizat dand tonul la agresivitate si insulte care dinamiteaza orice comunicare si fac atmosfera sociala irespirabila :





 Sursa : https://www.facebook.com/victor.ponta/photos/a.156841647689064.26681.150967671609795/1189470841092801/?type=3


Modelul este adoptat la scara Parlamentului unde un partid ca PSD exceleaza prin dosarele penale ale unor membrii ai sai respectiv prin agresivitatea si insultele specifice altor membrii ai sai  :


Ghinea – cu documente, PSD – cu atacuri 
În aceste condiții, audierea mi­nistrului la Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, pe tema absorbției fondurilor, s-a tranformat într-un război politic. În deschiderea ședinţei, Ana Birchall (PSD), președintele Comisiei de afaceri europene, i-a cerut ministrului Cristian Ghinea să își explice o postare pe Facebook în care afirmase că Birchall a făcut „declarații premature” în privința fondurilor europene (s.n.), Ghinea i-a răspuns Anei Birchall că a fost “elegant” afirmând că nu a vrut să spună direct că minte atunci când spune că gradul de absorbţie este zero. El a prezentat o scrisoare a Comisiei Europene din 14 iunie, potrivit căreia România a absorbit 57 de milioane de euro, în exercițiul bugetar 2014-2020.   Ministrul a susţinut că dovada faptul că Birchall a mințit când a spus că nu s-a luat niciun ban din fonduri europene este chitanța pe care o dețineBirchall l-a apostrofat, cerându-i să ia cuvântul doar atunci când îi permite, continuând să îl întrerupă pe Ghinea în repetate rânduri pe parcursul audierii, fapt care a stârnit indignarea liberalilor și a încurajat atacurile social-democraţilor (s.n.).Sursa : http://www.romanialibera.ro/politica/institutii/schimbare-de-strategie--guvernul-ciolos-iese-la-atac-421229
„Românii la un moment dat trebuie să se hotărască dacă în loc de o alimentare cu apă preferă un denunţ, dacă în loc de o şcoală preferă un dosar, dacă în loc de o pâine mai bună preferă nişte cătuşe. Cred că până la urmă românii sunt cei care vor decide; nu o luptă împotriva justiţiei, dar o luptă pentru adevăr şi pentru bunăstare, asta ne interesează” 
Liviu Dragnea 
13 iunie 2016 
http://www.evz.ro/dragnea-a-spus-o-pe-sleau-daca-nu-ne-lasati-sa-furam-blocam-romania.html
Update : http://revista22.ro/70254569/ghinea-proiectul-pentru-care-ponta-m-a-facut-idiot-a-fost-lansat-cand-era-el-premier.html








Intrebarea fara raspuns este unde va duce si cat va mai dura acest armaghedon terfiant din mijlocul Europei care a transformat societatea romaneasca intr-o lume intoarsa pe dos si intr-o corabie a nebunilor in care normalitatea sociala si valorile umane fundamentale sunt blocate si puse la colţ de catre adeptii primitivismului ,agresivitatii, insultei , plagiatului, fraudei, etc. pentru care dosarele penale devin un drept si un motiv de mandrie.


Niciun comentariu: