Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

duminică, 19 iunie 2016

Dupa 20 de ani …



Criticul Nicolae Manolescu ne ofera amanunte picante despre cei doi dulai ideologici  Eugen Barbu si Corneliu Vadim Tudor care au terorizat prin dreptul lor la opinie si libertatea cuvantului lor cultura romana si reprezentantii  ei prin invective denumite pamflete ,  nederanjati de nimeni ,  dar ne ofera aceste amanunte picante numai dupa disparitia lor fizica si la spartul targului.
Cu aceasta ocazie aflam ca desi se aflau pe baricade culturale si ideologice total opuse pe hartie , in realitate si reclamatii si reclamantul au fost de fapt in aceeasi barca a Parlamentului  unde interesele politice ale unora au intaietate asupra scrupulelor morale  ale altora :

 „ Eu i-aş fi pus în ordine inversă, creierul fiind autorul romanului Groapa, iar Vadim locotenentul lui, rolurile inversându-se după 1989 numai aparent, când Barbu, mult mai abil, a făcut tactic pasul înapoi. Îi cunosc pe amândoi de multă vreme. Între 1992 şi 1996, am fost colegi de Parlament, Barbu în Cameră, Vadim şi cu mine, în Senat. „

„ Când Barbu a luat premiul Herder, l-a trimis pe Vadim la Viena, ca bursier, cum se obişnuia. Numai că Vadim, care nu înţelegea boabă germană, a făcut un şoc lingvistic şi n-a ieşit niciodată din camera hotelului unde erau cazaţi bursierii din toată lumea. Cu prima ocazie, a şters-o în ţară. Bursa se dădea de la început pe nouă luni. Urmaşul lui, Mircea Scarlat, criticul literar mort de foarte tânăr şi fostul meu student, trimis de Al. Rosetti, mi-a povestit că românii au fost singurii bursieri după Vadim care au primit bursa în tranşe, ca să nu dispară cu ea înainte de termen, iar în anul aniversar, când Fundaţia Herder i-a invitat pe toţi foştii laureaţi şi bursieri la Viena, Barbu şi Vadim au fost excluşi. Asta nu l-a împiedicat pe Vadim să afirme în mod repetat în Senat că şi-a luat la Viena titlul de doctor.”

Urmeaza inca o proba de vigilenta deontologica si morala in interesul natiunii si al presedintelui ei de atunci :

„…la sfârşit, ne-am fotografiat cu toţii pe treptele palatului, moment în care Vadim a dat din coate ca să ajungă în fotografia istorică lângă Ion Iliescu; i-am şoptit la ureche preşedintelui: „Dacă acceptaţi, vă meritaţi soarta”.
 Sursa : http://adevarul.ro/news/societate/barbu-vadim-1_5763dd585ab6550cb809a02b/index.html

Intrebarea retorica este ce forte oculte l-au impiedicat pe distinsul critic sa-si expuna curajos si barbateste opiniile asupra celor doi dulai ideologici atunci cand acestia erau inca in viata si puteau riposta din aceeasi barca a Parlamentului si de ce i-au trebuit totusi 22 de ani sa ne spuna , in sfarsit, secretul lui Polichinelle.
Pe de alta parte , daca memoria peliculei TVR a inregistrat corect momentul , exact dupa mineriada din 1990, distinsul critic literar, la unison cu distinsul ziarist Ion Cristoiu spunea in direct despre acelasi presedinte aparat ulterior de  asocierea cu imaginea lui Vadim,  ca este „…un om politic genial”(!).
 In sfarsit , numai cine nu vrea nu remarca ca dupa 26 de ani , limbajul public  a coborat de fapt la cotele grotei si şatrei inclusiv in literatura :

Kitsch şi impostură în Uniunea Scriitorilor din România. Literatura care-ţi întoarce stomacul pe dos http://adevarul.ro/cultura/carti/kitsch-impostura-uniunea-scriitorilor-romania-literatura-care-ti-intoarce-stomacul-dos-1_511531a54b62ed5875ecb902/index.html


Scriitorimea romana a dat de fapt tonul in degradarea spatiului public prin reprezentantii ei autorizati si cu binecuvantarea Uniunii Scriitorilor Romani care i-a primit si incurajat timp de 26 de ani cu toate luptele intestine pentru putere din cadrul ei ;

"Nu vreau să-l supăr prea tare pe Nicolae Manolescu, dar mi se pare că au intrat prea mulţi oameni în Uniunea Scriitorilor. E greu să mai ţii la calitate când accepţi atât de mulţi membri". 
Eugen Simion
critic literar şi academician
http://adevarul.ro/cultura/carti/kitsch-impostura-uniunea-scriitorilor-romania-literatura-care-ti-intoarce-stomacul-dos-1_511531a54b62ed5875ecb902/index.html


 Pe de alta parte, chiar elita USR a dat tonul inclusiv in degradarea comunicarii publice ridicand mingea la fileu semidoctilor din politica si societate. Recent ,  Nicolae Manolescu a fost extrem de tranşant la adresa criticului literar şi academicianului Simion :

 „Sunt prostii. Am mai auzit. El a declarat că a fost exclus. E un tâmpit. Puteţi să daţi pe post chestia asta.” 
Nicolae Manolescu
Critic literar
http://www.mediafax.ro/cultura-media/nicolae-manolescu-despre-eugen-simion-e-un-tampit-puteti-sa-dati-pe-post-chestia-asta-15168764


Ca sa spunem lucrurilor pe nume si sa dam Cezarului ce este al Cezarului , degradarea limbajului public si a comunicarii publice din societatea romaneasca nu este de fapt meritul unei clase politice primitive si penale. Aceasta nu a facut decat se preia un model oferit de catre personalitatile culturale  , intelectualii publici , directorii de constiinta , formatorii de opinie, analistii politici , ziaristii si scriitorii momentului istoric care , in deplina unitate in cuget si simtiri in privinta necesitatii cresterii agresivitatii si trivializarii limbajului public,  si-au dat mana peste capul romanilor si in numele lor. 

http://adevarul.ro/news/societate/barbu-vadim-1_5763dd585ab6550cb809a02b/comment/1341912.html

Niciun comentariu: