Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

duminică, 19 iunie 2016

Strategii nationale de generare a haosului


Sistemul de tip feudal

Ministrul Sanatatii , desi intens criticat pentru declaratiile sale , a dezvaluit recent si fara sa vrea strategiile nationale prin care haosul este generat, direct sau indirect ,  la nivel de sistem : 




a) Satul fara caini , incoerenta de sistem sau lipsa imaginii ansamblului :

"În acest moment, din punct de vedere al centralizării informațiilor, nu există o statistică oficială unitară a numărului de medici care practică în România. La nivelul cabinetului ministrului Voiculescu au fost analizate toate sursele referitoare la resursa umană din sistemul sanitar, iar rezultatele obținute au fost diferite. E vorba despre statisticile Ministerului, ale Colegiului Medicilor și ale Institutului Național de Statistică"

Vlad Voiculescu
Ministrul Sanatatii

Sursa : http://www.romanialibera.ro/societate/sanatate/vlad-voiculescu--este-nevoie-de-politici-de-sanatate-bazate-pe-dovezi--nu-pe-interese-de-moment--420055


b) Mahalalele cu caini , partea bate intregul sau cum sa-ti construiesti propria feuda/mosie in dispretul interesului general si al intereselor pacientilor sau cetatenilor :


„Primul cuvânt care îmi vine în minte când mă gândesc la sistemul de sănătate este 'feudal'. Este o feudă de sus până jos. Şi într-un sistem feudal este mai puţin vorba despre oameni — oameni buni, oameni răi — este vorba despre sistem, despre păstrarea privilegiilor. Este un sistem feudal şi sper ca la sfârşitul acestui mandat să ştim cu toţii că sistemul este aşa şi să destructurăm câteva lucruri”
Vlad Voiculescu
Ministrul Sanatatii
Sursa : http://adevarul.ro/news/societate/ministrul-sanatatii-vlad-voiculescu-primul-cuvant-vine-minte-gandesc-sistemul-sanatate--1_576287f85ab6550cb80112cb/index.html

c) Reactia castei , furia mafiei si/sau contestarea neputincioasa a evidentei :


„Colegi de-ai mei s-au simţit jigniţi că tocmai capul sistemului de sănătate le-a transmis că se poartă ca feudalii. Şi, totuşi, spitalele noastre sunt pline cu pacienţi” 
Gheorghe Borcean,
preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Sursa : http://adevarul.ro/news/societate/radiografia-dura-sistemului-facuta-ministrul-sanatatii-a-starnit-furia-medicilor-admiratia-pacientilor-1_5766c59a5ab6550cb819bf6d/index.html



d) Corb la corb nu-si scoate ochii, solidaritatea de breasla si/sau de casta, o mana spala pe alta si amandoua fata :


„Totuşi, să fii de patru săptămâni în fruntea unui sistem şi să faci asemenea remarci nu mi se pare în regulă. Într-o lună ar trebui să înveţi să lucrezi cu oamenii, sigur avea o idee despre numărul de medici, de exemplu, dacă se purtau discuţii cu Colegiul Medicilor şi dacă existau discuţii inclusiv cu DSP-urile, pe care le are în subordine. Dacă trăieşti într-un turn de fildeş vei avea o imagine deficitară a ce se întâmplă în sistem” 
medic Florin Chirculescu,
şeful secţiei de Chirurgie Toracică de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti
Sursa : http://adevarul.ro/news/societate/radiografia-dura-sistemului-facuta-ministrul-sanatatii-a-starnit-furia-medicilor-admiratia-pacientilor-1_5766c59a5ab6550cb819bf6d/index.html



e) „De ce să negăm adevărul?“ sau complotul tacerii generale asupra strigatelor pacientilor :


„Puţini miniştri au avut curajul să recunoască faptul că în sistem este atât de multă mizerie. Ascultând acele declaraţii, am fost revoltat să aflu care este starea acestui domeniu, de care depindem toţi. Chiar dacă unii sau alţii au început să îşi dea cu părerea şi să-l pună la colţ pe Voiculescu, arătând că nu e din sistem, adevărul este că trebuie luate măsuri pentru a soluţiona ce se întâmplă în Sănătate. Din păcate, mandatul său nu e unul de siguranţă”
Asociatiile de pacienti
Sursahttp://adevarul.ro/news/societate/radiografia-dura-sistemului-facuta-ministrul-sanatatii-a-starnit-furia-medicilor-admiratia-pacientilor-1_5766c59a5ab6550cb819bf6d/index.html

f) Batista pe tambal sau solidaritatea de breasla intre reprezentatii unor profesii ( mai exact, caste ) :

 "Intrarea pe piata serviciilor pentru practicarea profesiilor liberale este in mod neprincipial conditionata de acceptul concurentilor aflati deja in activitate si in conditiile stabilite de acestia " 
(http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2006-10-19/parlamentul-pregateste-spargerea-castelor.html;
https://sergiusimion.blogspot.ro/2010/10/parlamentul-pregateste-spargerea.html ).

In acest caz camasa este mai aproape de piept decat haina , solidaritatea de casta bate deontologia si un reprezentant al unei profesii care declarativ este la fel de nobila si de liberala ca medicina,  dar care este construita pe exact acelasi tip de sistem feudal ca aceasta*) , trece peste strigatele pacientilor si/sau cetatenilor , peste semnalele date de la varful sistemului de o constiinta lucida,  si apara cu gherele si cu dintii sistemul care a nenorocit generatii intregi de cetatenii , dar care  a generat caste de medici,avocati, notari, arhitecti, psihologi, etc.
Din acest punct de vedere este absolut uluitor ce pozitie obtuza poate avea reprezentantul unei profesii zis-umaniste pentru care in acest caz ocultarea si apararea sistemului este mult mai importanta decat  sanatatea , siguranta si confortul cetatenilor  :

„Consider că a dat dovadă de curaj şi sinceritate, dar nu de diplomaţie. Ce a spus domnia sa nu ne este nou, nici curios, dar nu era necesar( s.n.). Chiar dacă are un mandat foarte scurt, poziţia sa, ca ministru al Sănătăţii trebuia să fie întâi una de stabilitate, siguranţă şi încredere( s.n.) . Atât oamenii din sistem cât şi publicul larg vor să vadă că un ministru are viziune şi le inspiră siguranţă, nu mesaje catastrofale(s.n.). Multor miniştri le lipseşte diplomaţia” 
Mihai Copaceanu
psiholog
Sursa : http://adevarul.ro/news/societate/radiografia-dura-sistemului-facuta-ministrul-sanatatii-a-starnit-furia-medicilor-admiratia-pacientilor-1_5766c59a5ab6550cb819bf6d/index.html


g) Sa facem dezordine ca sa avem motiv sa facem ordine la spartul targului cand boii sunt la car si sacii in caruta iar moara departe


"După Revoluție, averea României era evaluată la aproape 4.000 de miliarde de lei vechi. Din 1990 nu s-a mai găsit cineva care să țină evidența bogăției naționale
Ultima evaluare a bunurilor de care dispune România a fost realizată de Institutul Național de Statistică (INS) în 1990. Structura și valoarea avuției naționale de la acel moment se regăsește în Anuarul Statistic al României, ediția 1991. „În anul 1990, avuția națională, la valoarea rămasă, era evaluată la 3915,2 miliarde lei vechi, fiind de 4,5 ori mai mare decât produsul intern brut din acel an”, se arată într- un răspuns transmis de Ministerul Finanțelor Publice la Parlament. De atunci, nimeni nu ştie care este soldul contului patrimoniului naţional cu activele financiare şi nefinanciare."
Sursa : http://www.evz.ro/nimeni-nu-stie-care-este-averea-romaniei-in-ultimul-sfert-de-veac.html


Problema este de fapt una cronica , structurala, la nivelul ansamblului social,  iar efectele ei sunt cu bataie foarte lunga :


„ Ceea ce ni se pare absolut de neînţeles din toată această situaţie este modul în care sunt vehiculate cifrele statistice oficiale la nivel oficial (s.n). Chiar dacă sursele de date sunt diferite – recensământul e întocmit de Institutul Naţional de Statistică iar listele electorale sunt «fabricate» la nivel local – cineva trebuie totuşi să sesizeze marile inadvertenţe şi, deşi diferenţele nu au consecinţe asupra rezultatului votării, acestea trebuie, într-un fel eliminate. Credem că un asemenea rezultat atât de straniu este simptomatic pentru capacitatea modestă a instituţiilor statului român de a gestiona problemele cetăţenilor ţării ( s.n.) practic o eroare de 10% în estimarea volumului populaţiei unei naţiuni nu se mai întâlneşte astăzi nici în ţări din lumea a treia cea mai subdezvoltată (s.n.) 
Traian Rotariu, Mircea Comşa, Câteva consideraţii statistice asupra alegerilor, în Traian Rotariu, Mircea Comşa, coordonatori, Alegerile generale 2004. O perspectivă sociologică, Eikon, Cluj-Napoca, 2005. p.32


Care sunt consencintele acesei stari de lucruri ? In primul rand cetatenii nu  pot avea o imagine clara asupra a aceea ce se intampla in sistem . In al doilea rand, cifrele pot fi oricand reasezate si ajustate iar starea de fapt este una validata nu de realitatea incontestabila, obiectiva si incontestabila , ci de decizia politica.
In sfarsit , si aici este consecinta indirecta cea mai interesanta  , exista si realitati construite in afara Constitutiei dar care iau decizii peste capul autoritatilor de drept si in zone de mare importanta strategica :

"BNR a fost si este conducatorul de facto al acestei tari inca de cind s-a constituit, in 1991, pe ruinele fostei banci centrale comuniste. "

Faptul absolut uluitor este acela ca BNR ( si cu atat mai mult CNSM )  iau decizii peste capul autoritatilor de drept si un statut absolut paradoxal :

"BNR nu exista in Constitutie. Nici macar un singur text din Constitutie nu prevede niciun text relativ la BNR."
Sursa : Gheorghe Piperea - Game over ?
( http://www.juridice.ro/391001/game-over.html )

Cum Romania este tara paradoxurilor, putem constata ca desi a trecut mai mult de un sfert de secol de tranzitie spre democratie, in realitate tara a batut pasul pe loc iar societatea functioneaza de fapt dupa o logica inversata in care interesul general si interesele cetatenilor nu conteaza in economia ansamblului , iar tentativele de schimbare a sistemului sunt blocate exact de instantele care ar trebui sa actioneze in sensul reformarii lui. 





Note

*) Suprarealismul Colegiului Psihologilor din Romania

Niciun comentariu: