Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 16 iunie 2016

Scrisoarea-insulta primita de catre celebra balerina Alina Cojocaru


In societatea romaneasca mentalitatea de tip securist moare , dar nu se preda . Aceasta se vede intr-o proba de ura viscerala mascata intr-o exprimare asa-zis politicoasa impanata cu litere mici pentru ca palma sa fie cat mai sanatoasa adica pe masura prestigiului artistei. Acest document de colectie  ne arata ce fauna misuna prin institutiile artistice unde isi poate infige gheara statul prin vesnicii sai functionari "indispensabili" dar care taie si spanzura in toate domeniile inclusiv in cele artistice unde nu se pricep, dar tocmai de aceea au si painea si cutitul :


„Distinsă doamnă,

vă contactez din partea Operei Naţionale Bucureşti cu rugămintea de a ne preciza dacă doriţi ca numele dumneavoastră să mai apară, ca artist de onoare şi invitat permanent al teatrului, pe materialele noastre de promovare - caiet program, website. aştept un răspuns din partea dumneavoastră cât de repede se poate, deoarece trebuie să trimitem la tipar un caiet program care conţine aceste informaţii.

Cu deosebită consideraţie“. 

( Scrisoare trimisa pe mail-ul personal al artistei de un functionar din interiorul institutiei )





Scrisoarea primita de artista confirma modul in care a fost tratat de aceeasi functionari cu mentalitate de buncar inclusiv un artist strain ca Johan Kobborg , director artistic al baletului la ONB :


 „Pentru prietenii mei care mă întreabă ce s-a petrecut cu postul meu de la ONB ca director artistic al baletului: În urmă cu două luni am fost şters de pe site-ul instituţiei fără avertisment prealabil sau explicaţii ( s.n.). Ulterior mi s-a interzis să intru în clădire( s.n.). Am încercat să aflu motivul, dar nu am găsit o explicaţie rezolnabilă în afara invidiei profesionale şi a slăbiciunilor umane. Două luni, doi miniştri şi patru directori mai târziu,cele de mai sus nu au fost explicate public, sancţionate de persoane care aveau prerogative legale să o facă. De exemplu, nu mi s-a propus nimic de către directorul interimar, dar am fost întrebat ce cred despre motivele pentru care angajaţii ONB nu mă mai vor în instituţie. Îşi poate asuma cineva distrugerea echipei naţionale de balet atât de uşor?”
Johan Kobborg




Existenta acestei mentalitati de tip securist este certificata in mod indirect de catre  Ministrul Culturii care in buna traditiei a lamentarii in fata drobului de sare  se multumeste sa constate preeminenta "administrativului" ( ca altadata rolul conducator al partidului ...) asupra realitatii artisitice :


 „ ...situaţia Operei ilustrează o gravă discrepanţă între realitatea artistică şi realitatea administrativă a instituţiilor de cultură din România.”

Corina Suteu
Ministrul Culturii 


Dar nu este suficient. Arta trebuie indrumata musai indrumata ( eventual pana la calendele grecesti... ) de catre organele legal abilitate :


„În decursul următoarelor luni ( ?! - s.n.) , doamna Beatrice Rancea va fi acompaniată de asistenţa Ministerului Culturii pentru a putea soluţiona problemele de ordin administrativ ale instituţiei. Ministerul Culturii îşi reafirmă încrederea în deciziile pe care managerul interimar le va lua pentru a reabilita şi relansa activitatea instituţiei care a traversat o importantă criză în ultimile două luni.”
Corina Suteu
Ministrul Culturii 



Ce vor intelege cei doi artisti de talie internationala  tratati ca membrii de partid la sedintele de partid de altadata,  si cu ce impresii vor pleca din Romania anului 2016 dupa intalnirea brutala cu inconfundabile maniere ale mentalitatii administrativ-birocratice de tip securist , este o problema secundara in acest context .

Niciun comentariu: