Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

luni, 5 decembrie 2016

Banii n-au miros sau noua psihologie a şarlatanilor cu ajutorul legii



Anonymous said...:

"Una dintre misiunile serviciilor secrete este aceea de a avea un control permanent asupra societatii, in general si a institutiilor sau organizatiilor ,in special iar , modalitatea cea mai eficienta este aceea prin care, un (fost) lucrator se infiltreaza ,sub diverse forme si in diferite functii ,in institutia sau organizatia respectiva.In general, se prefera ca acesta sa acceada la o functie de conducere.In aparenta, structura de informatii pare sa fi renuntat la propriul angajat dar,ea il foloseste atat timp cat randamentul sau nu este influentat in mod negativ de vreo boala,de vreo incalcare flagranta a legii sau deconspirare iar, trecerea in rezerva nu inseamna ca structura de informatii a renuntat la acesta . Sa nu uitam ca ,psihologia este o arma si ca orice arma ,trebuie controlata . Cum? Prin ...ofiterii care conduc COPSI ."


"În concluzie, prin politicile academice centralizate şi locale am ratat şansa normalizării psihologiei pentru cel puţin încă o generaţie (+20 de ani) şi am redus contribuţia acesteia la ştiinţa românească şi astfel la competitivitatea ţării. Practic am „omorât” psihologia – în forma ei modernă – din nou, tocmai când o generaţie nouă începuse să fie interesată de normalizarea acesteia. Comuniştii au „omorât-o”, desfiinţând-o; noi am „omorât-o”, „desfigurând-o”! Nici nu ştiu ce este mai rău…Cred că Goangă, Gruber, Motru, Mărgineanu, etc. nu ar fi foarte mândri de noi. Să bată clopotele!"

Daniel David




Psihologia romaneasca a traversat in mod inevitabil , ca toate domeniile profesionale de altfel , o perioada de criza dar care in loc sa treaca s-a cronicizat. In realitate, si sub umbrela legii 213 / 2004 "de reglementare a domeniului " , dar din interese obscure , domeniul psihologic a fost practic confiscat de structuri care promiteau sa apere psihologia nu se stie de cine si nici de ce .

Rezultatul este un furt reciproc al caciulilor la nivel national respectiv un haos institutional perfect in care cetatenii sunt spoliati de sarlatanii care au si diploma de psiholog iar  psihologii sunt taxati sub toate formele de Colegiul Psihologilor din Romania care are drept de viata si de moarte asupra lor , dar care se spala pe maini cand este vorba de sarlatanii care au legal si diploma de psiholog pentru ca, asa cum a spus odata un imparat roman , banii n-au miros .

Ca atare, in ritmurile frenetice ale melodiei " Scopul scuza mijloacele , bani sa iasa ! ", sarabanda nationala continua intr-un ritm dracesc care umple multe conturi, dar goleste si mai multe buzunare.

Reportajul de mai jos publicat pe Digi24 arata cat de sinistra a ajuns situatia la nivel national si cat de departe de normalitate a ajuns societatea romaneasca atunci cand sarlatanii spoliaza in vazul lumii cetatenii, iar autoritatile "legal abilitate", si in brate cu legea pe care si-au promovat-o, le iau apararea cu un cinism sfidator lor, nu cetatenilor spoliati de cei pe care Colegiul Psihologilor din Romania i-a abilitat in mod legal.

In sfarsit, o comparatie intre realitatea acestui reportaj si viziunea triumfalista facuta publica pe Facebook  a celui care conduce si acum acest domeniu profesional invocand ajutorul lui Dumnezeu *) , arata adevarate dimensiuni ale manipularii din acest nefericit domeniu si in acelasi timp dimensiunile controlului social implicat in aceasta mega-operatiune la nivel de sistem.







 Noii șarlatani. Cum sunt păcăliți românii să iubească mere


Din ce în ce mai mulţi români sunt păcăliţi de falşi terapeuţi care le promit însănătoşirea şi armonia spirituală. Pentru a avea mai multă legitimitate în faţa clienţilor, aceştia se recomandă drept psihologi. „Ceva tot e acolo”, spun cei care au încredere în promisiunile ezoterice. Şarlatanii profită însă de naivitatea curioşilor şi a celor vulnerabili pentru a-şi umple buzunarele. Legea le permite să-şi pună în practică fanteziile. Urmăriţi un reportaj special „Din interior”, din iarmarocul halucinant al terapiilor alternative.


„O parte din acei oameni sunt pur şi simplu şarlatani. Ştiu că nu e nimic acolo şi vor să-ţi ia banii. Ceea ce face orice şarlatan. O parte dintre ei sunt oameni care cu sinceritate cred că aceste lucruri funcţionează. Ei înşişi au problemele, de cele mai multe ori, de sănătate mentală”, spune prof. univ. Dragoş Iliescu, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti.
„E mai simplu la magician. E mult mai simplu. Nu fac nimic, mă duc şi-mi spune ce să fac. Toate merg pe un fond de încredere în magic”, adaugă prof. univ. Margareta Dincă, cercetător ştiinţific la Academia Română.

Neîncrederea în sistemul sanitar, lipsa educaţiei medicale sau, pur şi simplu, curiozitatea pentru o modă aflată în plină ascensiune aduc din ce în ce mai mulţi români în faţa unui nou tip de terapeuţi. Ei sunt autointitulaţii „doctori de suflete”.

Se spune că două lucruri sunt infinite în toată lumea: universul şi terapiile alternative. Pentru românii care cumpără tratamente ce presusupun doar credinţă şi magie, noul val ezoteric are o mulţime de soluţii. Se folosesc de mituri istorice reinterpretate, puţină dragoste tămăduitoare, puterea Mântuitorului, îngeri, mama-pământ, un pic de meditaţie, servicii profesioniste de curăţire a aurei, două-trei poveşti orientale şi, mai ales, se folosesc de naivitatea clienţilor. Preţul unei singure şedinţe de spiritualitate poate depăşi 100 de lei. Tratamentul presupune însă mai multe întâlniri, pentru că nimeni nu se lecuieşte uşor.



Inforenergetica, știință românească 100%

Reporterii Din|Interior au căutat vindecarea în iarmarocul terapiilor alternative, fără dovezi ştiinţifice, dar cu destui maeştri, discipoli şi pacienţi. În spatele dantelei de fum care acoperă astfel de terapii se ascund şarlatani cu patalama.

Inventatorul inforenergeticii spune că a instruit 30.000 de cursanţi în toată România.

„Am să vă prezint ştiinţa vieţii pe care am denumit-o inforenergetica, al cărei autor sunt. Este o ştiinţă eminamente românească, deocamdată”, spune Claudian Dumitru, inforenergetian.
Claudian Dumitriu se crede primul inforenergetician din lume. Este comandor de marină în retragere şi fondator al Fundaţiei de Inforenergetică "Sfântul Apostol Andrei".

Susţine că a descoperit această ştiinţă în anul 1987. Un an mai târziu, a prezentat-o pentru prima dată în faţa pubicului, cu ocazia înfiinţării Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă, sucursala Brăila.

În ultimii 26 de ani, Claudian Dumitriu spune că a instruit 30.000 de cursanţi în cele 24 de filiale pe care fundaţia sa le are în toată România. La şcoala de inforenergetică sunt organizate cursuri pentru 13 grade de iniţiere: absolvirea primului grad costă 250 de lei, iar preţul creşte odată cu specializarea.

„Această ştiinţă, inforenergetica, este formată din toate învăţăturile Mântuitorului Iisus Hristos şi din toate ştiinţele moderne care există”, spune Claudian Dumitru, inforenergetian.

Potrivit maestrului inforenergetician, corpul fiecărui om, animal sau plantă este înconjurat de exact şapte biocâmpuri nevăzute, care se pot mări doar cu ajutorul dragostei divine. Efectul: sănătatea sfântă. Vă prezentăm un studiu de caz. Inforenergetică aplicată.

- V-aş ruga să iubiţi acest măr şi să-i faceţi o declaraţie de dragoste. Şi-n timpul ăsta eu am să vă arăt ce se întâmplă cu biocâmpul vital al acestui măr.... Iubiţi-l mai tare!... Vreau să-l iubiţi mai tare... Iubiţi-l cât puteţi de tare!

- Te iubesc, mărule.

- Foarte frumos şi foarte bine, aţi adus o mare bucurie mărului.

Terapia inforenergetică presupune însă ceva mai mult decât scamatorii teatrale şi iubiri stranii. Claudian Dumitriu spune că poate face măsurători riguroase ale stării de sănătate, folosind doar două instumente: ansa radiestezică şi raportorul centezimal.

- Dac-o să vă măsor raţiunea dumneavoastră... Starea de sănătate: foarte bună. Starea de vitalitate: foarte bună. O să vă examinez sufletul dumneavoastră compus din opt structuri... foarte bună.
- Dar, practic, nu v-aţi mişcat, aţi ţinut...
- Nu m-am mişcat, dar, concentrându-mă ca să aflu cât este... 100. 100 înseamnă că n-aveţi probleme psihice.

Pe baza cifrelor obţinute prin acest procedeu complex, problemele de sănătate identificate pot fi vindecate, promite Claudian Dumitriu. Dar nici măcar inforenergeticienii cu ani de experienţă în lucrul cu ansa nu pot înţelege, pe deplin, procesul curativ.



Cum au apărut medicii satanici

Deşi este o invenţie recentă, inforenergetica a păstrat vechiul limbaj de lemn.

Claudian Dumitru, inforenergetian: Am comunicat la congresele Uniunii Medicale Balcanice primele cazuri de SIDA vindecate prin ajutorul inforenergeticii, cazuri de cancer, de neoplasm.

- Care-i explicaţia logică?

Claudian Dumitru: Explicaţia ştiinţifică este că dispare cauza care a determinat... îmbolnăvirea, starea patogenă. Orice stare patogenă are o cauză zero, Cauza zero sau faza zero a oricărei stări patogene este înfăptuirea unui păcat. (...) Un păcat mai mare atrage o stare patogenă mai mare.

- Păi, asta înseamnă că persoanele care suferă de cancer sunt păcătoase?
Claudian Dumitru: Foarte sigur.

Aceasta este una dintre axiomele inforenergeticii, preluată chiar de la străbunii noştri protodaci şi daci, susţine Claudian Dumitriu: „Erau foarte elevaţi spiritual, în principal preoţii albi daci, şi nu preoţii negri, că au avut nişte preoţi care s-au dus la Roma să studieze logistică tehnică şi care şi-au însuşit procedee satanice. Şi aşa au apărut medicii satanici.”



Moștenirea lui Decebal

Claudian Dumitriu se laudă că duce mai departe în special moştenirea lui Decebal. Prin fapte de vitejie s-a remarcat şi el, pe 22 decembrie 1989, când a venit la Televiziune să transmită un mesaj patriotic către toţi marinarii din ţară.

El ştie că în toiul Revoluţiei, la televiziune se întâmplau şi lucruri diavoleşti.

„L-am salvat pe Preafericirea Sa Părintele Teoctist. Când a venit şi el la Televiziune, eu eram în anicameră la Studioul 4, şi el a intrat împreună cu patru preoţi, probabil că vreo doi de-acolo aveau centruri negre la arte marţiale şi a vrut să intre. Şi un nebun care era acolo, când l-a văzut pe Teoctist, a sărit în gâtul Preafericirii Sale. Şi când am văzut că face asta, m-am repezit la nebunul ăsta, l-am înhăţat de revere, l-am tras în faţa mea”, își amintește Claudian Dumitru, inforenergetian.

„Ceea ce e tipic pentru peseudoştiinţă este că îmbracă hainele ştiinţei, vorbeşte vorbele ştiinţei, dar nu aderă la standardele de calitate severe privind evidenţa ştiinţifică, dovada ştiinţifică, demonstraţia ştiinţifică ş.a.m.d. la care adevărata ştiinţă aderă. Şi pentru că educaţia în ştiinţă este la un nivel atât de jos, populaţia, posibilii clienţi ai terapeuţilor nu pot să discearnă cu rigurozitate între ceea ce e ştiinţă şi are o şansă mai mare să fie eficient şi ceea ce e pseudoştiinţă, şi în spatele căreia se poate ascunde orice”, afirmă prof. univ. Dragoş Iliescu, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti .



Fanteziile cu îngeri costă

- Se pot fura îngeri?

- Eu prefer să nu vorbesc despre lucruri de genul ăsta pentur că sunt energii joase care nu are rost să le aducem aici.

În centrul Bucureştiului, sute de oameni participă la festivalul de spiritualitate „A noua dimensiune”. Pe lângă comercianţii de cărţi, talismane astrale, praf de stele şi alte cristale, programul celor cinci zile de festival include conferinţe aproape din oră în oră.

Cel puţin 77 de lei costă o conexiune asistată cu un singur înger. Preţul poat creşte pentru în cazul unor fantezii mai elaborate.

Anca Lavinia Florea este unul dintre lectori. Se prezintă drept psiholog, specialist în terapia cu îngeri, consilier spiritual şi bioterapeut. Aşa îşi câştigă existenţa. Preţul pentru unei singure conexiuni asistate cu îngerii este fix: 77 de lei, indiferent de înger.

„Să nu uitaţi că arhanghelii şi îngerii sunt zilnic, mereu alături de noi, iar eu sunt un mesager al lor şi sunt onorată şi fericită şi recunoscătoare că pot să transmit mesajul ăsta oamenilor şi lumii întregi”, spune Anca Lavinia Florea, terapeut cu îngeri.

În faţa sa stau zeci de oameni care-o ascultă şi chiar îşi iau notiţe ca şcolarii. Titulatura de psiholog le alimentează încrederea celor mai slabi de îngeri.

- O conferinţă foarte interesantă, eu sunt interestă de prezenţa îngerilor şi de cum a putea să intru în contact cu ei. Şi în seara asta la conferinţă am primit această informaţie.

„Sigur, nu-i de dorit să ai etichetă de psiholog. Dacă eşti terapeut cu îngeri, trebui să scrie acolo „terapeut cu îngeri", să se ştie cine eşti. Deci nu psiholog. Faptul că bagi şi psihologia acolo, asta nu e corect. Nu e corect din partea lor”, spune prof. univ. Margareta Dincă, cercetător ştiinţific la Academia Română.

„Sunt oameni care cred cu sinceritate în ceea ce fac. Sunt oameni care cred cu sinceritate că terapia cu îngeri funcţionează şi că există îngeri... deci cred că funcţionează şi ei cred că fac un bine. Ei chiar cred că te ajută. Aceşti oameni ar trebui opriţi, pentru că noi ştim de un organism cu putere să-i oprească, pentru că ştim, bazându-ne pe evidenţe ştiinţifice, că ei fac rău. Dar ei au probabil ei înşişi o problemă de sănătate mentală”, mai spune prof. univ. Dragoş Iliescu.



Cum aflați dacă un psiholog are atestat

Anca Florea crede însă că îngeri precum Metatron, Uriel sau Raziel îi pot feri de rele pe cei cu aripile frânte. Este un zbor la joasă înălţime.

„Şi atunci intervin eu, ajutându-i combinat, într-o manieră atât psihoterapeutică, cât şi în terapie cu îngeri, pentru că fiecare înger poate ajuta specific”, susține Anca Lavinia Florea, terapeut cu îngeri.

Deşi terapia cu îngeri ar putea părea exotică în România, Anca Florea are concurenţă serioasă.

„Eh, atunci se pot întâmpla lucruri grave. Se poate întâmpla ca, pentru moment, printr-un placebo sau prin anticipare să-şi rezolve problema, dar pentru moment. Să depăşească hopul. Şi, la următoarea situaţia conflictuală, se decompensează din nou şi, probabil, mai grav. În mod obişnuit, mai grav”, atrage atenția prof. univ. Margareta Dincă, cercetător ştiinţific la Academia Română.

„Noi avem datoria - Colegiul Psihologilor, în raport cu statul român - să protejăm publicul, cetăţenii României de false terapii, false servicii psihologice. E o datorie pe care noi ne-o asumăm”, spune Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România.

Din anul 2004, pentru a-şi practica meseria, psihologii trebuie să obţină un atestat de liberă practică de la Colegiul Psihologilor, asociaţie profesională de reglementare şi control.

Aceeaşi instituţie aprobă şi terapiile ce pot fi folosite în cabinet. Registrele pot fi consultate pe site-ul instituţiei. Anca Florea şi terapia cu îngeri nu se află însă pe liste.

„Am licenţă în psihologie, pentru mine asta e suficient”, consideră Anca Lavinia Florea, terapeut cu îngeri.



Șarlatanii, necondamnați

Deşi cunosc efectele reale ale trucurilor ezoterice, şi psihoterapeuţii cu atestat vând generalităţi pretenţioase în cabinete.

Raluca Dubăşaru este psiholog, specializat în parapsihologie, psihodiagnostic pe fotografie, studii de compatibilitate si identificarea protectorilor astrali.

Dintre toate, clarviziunea este cel mai solicitată. O şedinţă costă 100 de lei, însă o terapie poate presupune mai multe întâlniri. Nu se pot face abonamente.

„Legea psihologului este o lege organică, ea are un articol foarte clar - de aceea este şi organică, pentru că prevede sancţiuni penale pentru practicarea profesiei în mod ilegal - dar nu am făcut-o, nu ne putem lăuda că am condamnat oameni”, spune Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România.

- Aveţi atestat de liberă practică de la Colegiul Psihologilor, nu?


Raluca Dubăşaru, clarvăzător: Da, sunt psiholog principal.

- Pe de altă parte, ceea ce faceţi dumneavoastră n-are legătură cu psihologia, nu?

Raluca Dubăşaru, clarvăzător: Ba da. Ba da, pentru că de exemplu...

- Păi, nu sunt terapii validate ştiinţific.

Raluca Dubăşaru, clarvăzător: Nu sunt terapii validate ştiinţific, e adevărat.

„În astfel de situaţii, dacă primim sesizări, persoana respectivă este raportată la Comisia de Deontologie şi Disciplină a Colegiului Psihologilor, se analizează situaţia şi sigur se iau anumite măsuri. (Reporter: Păi, şi având în vedere că nicio persoană nu a fost exclusă, asta înseamnă că ori sesizările pe care le-aţi primit nu au fost fondate, ori nu aţi primit sesizări.) Nu am.. depinde.. sunt şi sesizări primite în legăură cu faptul că oamenii nu îşi practică în mod corespunzător profesia, iar acelea sunt discutate. Nu se poate pune problema că dăm afară din Colegiu”, declară Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România.

„E o instituţie de reglementare, care a fost înfiinţată de statul român printr-o lege, cu scopul explicit de a proteja publicul. Cum faci asta? Păi, faci asta stabilind standarde minimale de competenţă sub care să nu permiţi cuiva să practice şi urmărind implementarea acelor standarde minime de competenţă. Deci, evident că e căderea lor să urmărească derapaje de la ceea ce e considerat bună practică în România. Evident că există modalităţi prin care pot să urmărească. (Au făcut- o vreodată?) Nu, asta n-au făcut niciodată”, afirmă prof. univ. Dragoş Iliescu.

„Noi nu putem să facem poliţie, nu putem să-i urmărim şi să umblăm. Sigur că primim sesizări şi în baza sesizărilor... dar nu putem, n-avem o formă prin care să spunem: trimite un organ de control la uşa omului: ce faci aici?”, mai spune preşedintele Colegiului Psihologilor din România.


Activarea celui de-al treilea ochi

Paul Apostică este psiholog atestat de Colegiul Psihologilor. Specializările sale sunt psihologia solară, meditaţia şamanică, călătoriile iniţiatice, remediile florale, cristaloterapia, reîncarnarea şi activarea celui de-al treilea ochi.

Conexiunea cu natura este secretul fericirii, susţine Paul Apostică. În cabinetul său, Paul Apostică pretinde ca oferă lecţii de fericire şi chiar mai mult decât atât. Preţul fericirii: 100 de lei.

„Trebuie să înţelegem că omul e fizic, trup, psihic şi spirit. În momentul în care am terminat Facultatea de Psiholgie, care se adresează în special minţii şi oferă soluţii şi răspunsuri la foarte multe întrebări în cea ce priveşte latura emoţională şi de interrelaţionare umană, am căutat să mă îndrept şi spre partea de spirit, unde psihologia, cumva are încă mici lacune”, susține Paul Apostică, şaman.

Soluţia lui Paul Apostică este meditaţia şamanică: „Omul vine stresat, îi relaxezi puţin grupele de muşchi, îl pui cumva în conexiune cu natura şi asta e foarte în regulă. Nu produci nimic rău aici. (Reporter: Vă folosiţi, practic, de legitimarea pe care v-o conferă statutul de psiholog pentru a practica metodele alternative.) Nu, deci statutul de psiholog rămâne statut de psiholog. Şi atât. Tu faci psihoterapie în ceea ce te-ai format. Restul, că fiecare psiholog, dacă vrea să se formeze în anumite tehnici, este ok.”



Psihologul Daniel David: Terapiile hocus-pocus vă costă!

„Dac-ar scrie pe uşă doctor şaman Popescu, vino la noi, ne vom juca cu nişte cristale, vom umbla pe cărbuni încinşi şi te vei vindeca, te-ai duce?”, adaugă prof. univ. Dragoş Iliescu.

„Cineva ar putea să spună: bun, nu mă costă nimic să încerc. Ba te costă. Fiindcă în momentul când tu încerci o terapie de tip hocus-pocus, în timpul ăsta, nu accesezi o terapie validată ştiinţific, astfel încât îţi refuzi dreptul de aţi rezolva problema. Ca să nu mai spun că sunt şi costuri financiare suplimentare”, declară prof. univ. Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, Universitatea Babeş-Bolyai.

Daniel David conduce catedra de Psihologie de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj şi este psihologul român cu cel mai mare impact în literatura internaţionala de specialitate.

Mentorul său este profesorul american Aaron T. Beck, fondator al abordării şi terapiilor cognitiv comportamentale. În prezent, este profesor la Şcoala de Medicină „Mount Sinai” şi director de cercetare al Institului Albert Ellis, ambele aflate la New York.

În anul 2007, a înfiinţat la Cluj Centrul de Psihoterapie prin Roboterapie şi Realitatea Virtuală MATRIX, format din mai multe laboratoare pentru cercetarea şi tratamentul tulburărilor de sănătate mintală.

Programele de terapie cu ajutorul roboţilor sunt folosite pentru a trata autismul în rândul copiilor. Platforma MATRIX are şi un laborator virtual de ultimă generaţie.

„Ce vedem aici este un sistem de realitate virtuală în care, spre exemplu, pacientul poate fi introdus înainte de a-l expune la o situaţie fobică. Altfel spus, îl putem pune în acest mediu ca să se relaxeze. În timp ce este în acest mediu şi circulă în acest mediu, i se poate înregistra comportamentul prin diverse camere video pe care le folosim. Putem înregistra o serie de aspecte neurofiziologice. Îl putem întreba pe pacient direct, aici şi acum, ce simte, la ce se gândeşte”, explică prof. univ. Daniel David.

Deşi ţara noastră noastră are un loc important pe harta psihogiei de elită, mulţi români încă preferă să-şi spună problemele în faţa vindecătorilor specializaţi doar în terapii plăsmuite.

În absenţa sancţiunilor şi a unui control riguros, mulţi dintre şarlatani se folosesc de titlul de psiholog pentru a atrage clienţi.

În timp ce, în cabinetele acestora, pacienţi vulnerabili învaţă lecţiile protodacilor, iubesc poame coapte şi se conectează cu natura, Colegiul Psihologilor încă meditează la aceste probleme.

Psihologii din mediul universitar şi terapeuţii cu experienţă academică internaţională condamă fenomenul şi acuză că este din ce în ce mai delirant.

Singurii care profită de confuzia dintre psihoterapeuţi şi tămăduitori rămân şarlatanii, care-şi umplu buzunarele oferind iluzii contra cost.



Sursahttp://www.digi24.ro/special/reportaje/reportaj/reportaj-noii-sarlatani-cum-sunt-pacaliti-romanii-sa-iubeasca-mere-625242




Note 

 *)Dragi prieteni,
Doresc sa va transmit un prim mesaj in legatura cu candidatura mea la functia de presedinte al Colegiului Psihologilor din Romania.
Sunt mandru ca in cei aproape 4 ani de activitate in functia de presedinte al Colegiului Psihologilor din Romania am avut sansa sa imi apar profesia, sa o reprezint cu mandrie, sa o pot ajuta, pentru a deveni o forta demna de respect, un partener credibil pentru multe institutii si autoritati care uitasera de faptul ca profesia de psiholog este independenta (amintesc aici de Ministerul Transporturilor, Ministerul Muncii, Ministerul Sanatatii, Colegiul Medicilor din Romania, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, samd).
Am dus multe batalii in acesti ani si, cu mandrie, va spun ca am fost prezent la fiecare lupta pe care aceasta profesie a dat-o in scurta ei existenta, fie ca a fost vorba despre apararea legii noastre, fie ca a fost vorba despre apararea psihoterapiei, fie ca a fost vorba despre introducerea psihologului in Legea sanatatii si securitatii muncii, Contractul-cadru, ordinele emise abuziv de catre Ministerul Transporturilor, sau despre orice alt domeniu de interes al psihologilor.
Am fost prezent mereu si am reprezentat aceasta profesie cu fermitate, demnitate si echilibru, fara sa dau nici un pas inapoi, mereu cu gandul ca undeva, intr-un cabinet, un psiholog ar putea sa aiba de suferit daca acolo, eu, in acel moment, nu utilizez toate mijloacele pentru a-i apara interesele.
Din pacate, fara voia mea, m-am confruntat si cu unii colegi de-ai nostri, membri ai Comitetului Director, aceia care nu au inteles ca profesia de psiholog trebuie orientata spre viitor.
Vreau sa multumesc tuturor presedintilor filialelor teritoriale ale Colegiului, care, de cele mai multe ori, fara o sustinere consistenta financiar, au reusit sa pastreze echilibrul si au adoptat masuri cumpatate, fapt care ne-a permis sa organizam profesia de psiholog pe intreg teritoriul Romaniei in bune conditii.
Astfel, de la Oradea pana la Iasi si Bacau, de la Constanta pana la Covasna si Neamt, profesia de psiholog se exercita astazi pe baza atestatelor de libera practica emise de catre Colegiul Psihologilor din Romania.
Vreau sa va multumesc voua, dragi psihologi, care, fara sa detineti vreo functie de conducere si fara sa solicitati vreun avantaj personal ati sprijinit in toata aceasta perioada activitatea Colegiului si mi-ati oferit suportul moral pentru a rezista in momentele grele.
Astazi va solicit din nou votul. Si asa cum este normal, trebuie sa vedem ce s-a intamplat in ultimii patru ani:
Colegiul Psihologilor a devenit singura autoritate de reglementare recunoscuta in domeniu;
Am promovat profesia de psiholog ca si profesie liberala, integrata valorilor profesionale europene;
Am militat pentru demnitate, competenta si autonomie profesionala;
Am initiat, sustinut si am implementat standarde de calitate unice pentru psihologi;
Am initiat, sustinut si am implementat sistemul de formare profesionala in profesia de psiholog;
Am initiat, sustinut si am finalizat construirea unui sediu reprezentativ pentru organizatia noastra, unic la nivel european, in conditiile unei opozitii aberante si agresive din partea unora dintre candidatii de astazi la functia de presedinte;
Am sustinut infiintarea de noi filiale teritoriale ale Colegiului Psihologilor din Romania;
Am initiat si am realizat dialogul si colaborarea cu Federatia Europeana a Asociatiilor de Psihologie (EFPA);
Am initiat si sustinut aprobarea cadrului normativ pentru atestarea profesionala si punerea in aplicare a acestuia pentru intreg teritoriul national;
Am sustinut aprobarea cadrului normativ privind organizarea formelor independente de exercitare a profesiei (cabinete individuale, asociate si societati civile profesionale) si punerea in aplicare a acestuia cu toata rezistenta opusa de catre societatile comerciale si unele institutii publice;
Am reprezentat si am sustinut mentinerea breslei noastre unite, pentru toate specialitatile profesionale, inclusiv pentru psihoterapie;
Am mentinut profesia de psiholog in cadrul european al profesiilor liberale, prin sustinerea si promovarea reglementarii accesului liber si neingradit, reglementarea supervizarii si formarii profesionale si recunoasterea internationala a atestatelor de libera practica;
Am promovat prin activitati de reprezentare directa profesia de psiholog si psihologia ca activitate in interesul sanatatii umane;
Am incheiat acorduri de colaborare si conventii de sustinere reciproca cu alte organizatii nationale si internationale;
Am promovat psihologia la nivelul sistemului de justitie si dezvoltarea unor noi directii de actiune ale profesiei de psiholog;
Am creat premizele si conditiile de promovare pentru integrarea ocupatiei de psihopedagog special/logoped in sistemul de atestare profesionala organizat de catre Colegiul Psihologilor din Romania;
Am promovat si sustinut crearea unui sistem de evidenta si securizare a actelor profesionale in vederea eliminarii practicii ilegale in profesia de psiholog;
Am initiat consultari pentru identificarea mijloacelor normative si de organizare institutionala pentru realizarea controlului profesional;
Am promovat in mass-media actiunile Colegiului Psihologilor din Romania;
Am promovat un sistem de reducere a taxelor si cotizatiilor pentru psihologii sub supervizare si a celor care se afla in situatii speciale (dizabilitate fizica, concediu de crestere a copilului, etc.);
Am initiat si sustinut un dialog permanent intre institutiile statutului si breasla profesionala, prin activitati de mediere, lobby si advocacy.
Toate aceste realizari au permis ca organizatia noastra sa se dezvolte si sa fie recunoscuta, atat pe plan intern, cat si in plan international. Astazi, Colegiul este singura autoritate competenta din Uniunea Europeana administrata exclusiv privat, de catre profesionisti. Este singura asociatie profesionala cu un sediu adecvat, cu rol de autoreglementare si organizare a profesiei in teritoriu.
Astazi, cand unii inca mai vorbesc despre „certificate Europsy”, ignorand evolutia institutionala si legislativa de la nivelul Comisiei Europene, actele de atestare emise de Colegiu sunt recunoscute prin sistemul IMI (Internal Market Information System) si nu
numai, in toata Uniunea Europeana. Orice psiholog poate sa solicite in mod gratuit, eliberarea de catre Colegiu a certificatului de recunoastere profesionala, valabil in toata Uniunea Europeana.
Dragi prieteni,
Traversam o perioada dificila, in care diferite categorii profesionale sunt desconsiderate, nefiindu-le recunoscuta contributia socio-economica la dezvoltarea societatii. Mai avem un drum lung de parcurs pana cand profesia de psiholog va fi cunoscuta fiecarui roman. Suntem o profesie tanara, care inca se zbate sa-si dovedeasca importanta sociala, pana cand fiecare persoana care traverseaza o perioada mai grea va constientiza si va simti nevoia de a merge la psiholog, iar autoritatile publice vor recunoaste pe deplin utilitatea acestei profesii, pana cand intreaga populatie va intelege ca a te adresa unui psiholog nu inseamna ca ai o afectiune mintala, pana cand autoritatile din domeniul sanatatii vor recunoaste aceasta nevoie si o vor finanta asa cum se cuvine.
Stiu ce trebuie sa continuam si ceea ce trebuie sa facem, pentru ca am fost prezent mereu la orice actiune a Colegiului. De aceea si nu pentru vreun interes personal, va solicit din nou votul. Pentru a putea continua si dezvolta proiectele incepute impreuna.
Dragi colegi,
Psihologia ca stiinta si profesia de psiholog se confrunta in acest moment cu o serie de probleme care pot fi rezolvate doar printr-un program coerent si actiuni hotarate ale unei conduceri responsabile pentru Colegiul Psihologilor. Nu mai putem continua cu jumatatile de masura, nu mai putem amana ceea ce trebuia sa facem de mult timp: Psihologii si numai ei trebuie sa fie profesionistii care furnizeaza serviciile psihologice in Romania! Activitatea de psihologie trebuie sa devina o activitate cu adevarat utila si respectata, care sa aduca beneficii atat profesionistilor, cat mai ales beneficiarilor serviciilor psihologice!
Constatam astazi ca un procent important din randul populatiei, afectata serios de criza, se confrunta cu stari de depresie specifice, care, fara o consiliere psihologica potrivita, pot degenera in serioase probleme de sanatate mintala. Din pacate, pana acum autoritatile nu au considerat ca si aceasta este o problema de sanatate publica si nu au creat un sistem prin care pacientii sa aiba acces gratuit la serviciilor psihologilor. De aceea, noi ca profesionisti trebuie sa facem toate demersurile pentru a promova si sustine reglementarea unui program national de asistenta psihologica a populatiei. Profesia de psiholog trebuie sa ajunga si in ultimul catun din Romania!
Populatia tarii noastre trebuie sa afle despre cum poate fi ajutata de catre psihologi. Trebuie sa afle ca, daca apeleaza la serviciile unui psiholog, nu inseamna ca este nebun. De aceea, in anii urmatorii ani voi continua sa organizez dezbateri, campanii mediatice si de informare publica cu privire la utilitatea psihologiei si a profesiei de psiholog.
Trebuie sa fim mai cunoscuti, trebuie sa asezam caramida pe caramida la ridicarea minunatei noastre profesii, insa pentru acesta este nevoie sa generam prin munca noastra incredere si respect in randul populatiei si a autoritatilor. Acest lucru se poate intampla doar daca vom
ramane independenti, daca vom continua sa ne autoreglementam profesia si daca vom rezolva acele probleme, care au fost mereu amanate de catre Comitetul director.
Pentru a realiza aceste deziderate, in cel de-al doilea mandat ca presedinte, voi sustine aducerea la indeplinire a obiectivelor si masurilor prezentate mai sus, dar si a unora noi, precum:
Realizarea unui dialog permanent, prin consultari periodice cu psihologii, in vederea identificarii problemelor cu care se confrunta acestia, pentru elaborarea sau inaintarea de proiecte de acte administrative cu caracter normativ care sa solutioneze problemele identificate;
Aprobarea si implementarea unei modalitati de legitimare, de identificare a competentelor si de recunoastere profesionala a psihologilor, prin legitimatii de identitate profesionala in format card, avand functiuni multiple, inclusiv financiare (pentru micsorarea si chiar eliminarea anumitor comisioane si taxe bancare);
Initierea si stabilirea unei colaborari mai stranse cu autoritatile administrative si fiscale in vederea realizarii unui birou unic de inregistrare profesionala, administrativa si fiscala a formelor independente de exercitare a profesiei de psiholog, la sediul central al Colegiului si la sediile filialelor teritoriale;
Realizarea si utilizarea unei platforme electronice de comunicare in interiorul profesiei, prin crearea unei interfete pentru accesarea on-line a informatiilor profesionale, legislative si fiscale, necesare psihologului profesionist pentru administrarea propriului cabinet;
Initierea si sustinerea reducerii cu 50% a taxelor si cotizatiilor pentru psihologii sub supervizare, pentru psihologii cu dizabilitati sau pentru cei aflati in concediu pentru crestere a copilului;
Initierea si sustinerea reducerii cu 50% a taxei de atestare profesionala, pentru persoanele care depun cererea de acces in profesie in termen de maxim 3 luni de la data absolvirii examenului de licenta in psihologie;
Organizarea la nivelul structurii executive a activitatilor de transmitere prin mesagerie rapida a actelor de atestare, avizare si certificare profesionala, direct catre solicitanti;
Mandatarea reprezentantilor filialelor teritoriale pentru analizarea si arhivarea cererilor si dosarelor de atestare pentru accesul in profesie (psihologi sub supervizare), la nivelul filialelor teritoriale, cu alocarea unui buget corespunzator cheltuielilor inregistrate;
Descentralizarea unei parti din activitatile de reprezentare si promovare ale Colegiului, prin delegarea de competente catre filialele teritoriale, cu alocarea unui buget corespunzator cheltuielilor inregistrate;
Modificarea si completarea modelelor atestatelor de libera practica, a certificatelor de inregistrare si a altor acte de avizare profesionala, in conformitate cu manualul de identitate vizuala a Colegiului, pentru a raspunde mai bine nevoilor de identificare a competentelor profesionale;
Promovarea prin mass-media a competentelor psihologilor si importantei socioeconomice a profesiei de psiholog, in vederea cresterii gradului de incredere a populatiei in serviciile psihologilor;
Sustinerea accesarii unor proiecte europene care vizeaza utilizarea serviciilor psihologice pentru categoriile defavorizate ale populatiei (pentru consiliere psihologica clinica, consiliere vocationala, consiliere psihoaptitudinala si dezvoltare personala), in vederea atingerii obiectivelor programelor de finantare din fondurile europene, respectiv
implicarea formelor independente de exercitare a profesiei in activitatile finantate prin programele europene;
Dar si multe alte masuri care pot sprijini psihologii in activitatea lor profesionala.
In final, trebuie sa va amintesc faptul ca atat eu cat si domnul profesor Nicolae Mitrofan ne-am gandit la oameni, la psihologii tineri in special, pentru ca acestia reprezinta viitorul.
Din acest motiv, nu am fost niciodata de acord cu majorarea taxelor, cu majorarea altor contributii, dimpotriva le-am redus permanent, cu toate ca cheltuielile au fost tot mai multe. De asemenea, nu suntem adeptii examenelor fara rost sau numai pentru amuzamentul membrilor comisiilor, ce conduc la umilinte si alte abuzuri care scad increderea in aceasta institutie.
Ne-am opus sistematic oricaror incercari de a inlatura dreptul tinerilor psihologi de a-si exercita in mod liber profesia, chiar daca unii dintre contracandidatii mei de astazi doreau si doresc ca acestia sa nu mai aiba dreptul la parafa profesionala, sa nu-si mai poata deschide un cabinet sau sa nu mai presteze anumite activitati profesionale.
Totodata, ne-am opus inca de la inceput, in pofida unor incercari presante din partea unor membri ai Comitetului director, sa transformam aceasta profesie intr-o piata de desfascere pentru producatorii si distribuitorii testelor psihologice. Psihologul isi poate achizitiona sau isi poate construi teste, poate sa foloseasca teste libere sau teste cu licenta, insa de fiecare data verificate si validate.
Am consideram mereu ca trebuie inlaturate barierele de acces in profesie, ca bunele practici pot fi dobandite numai aici, in interiorul profesiei si nu in afara acesteia. Suntem psihologi si cunoastem faptul ca exemplul si exercitiul reprezinta cheia invatarii si a formarii unor buni profesionisti.
Le multumesc celor care au criticat permanent actiunile mele si ale echipei cu care lucrez, le multumesc celor care m-au apreciat si mai ales celor care m-au incurajat de fiecare data. Le multumesc celor care mi-au vazut ranile dupa fiecare batalie pe care am dus-o pentru psihologi.
Tuturor celor care au intrat in aceasta competitie crezand ca vor obtine avantaje din detinerea acestei functii le spun doar atat: Constientizarea greselii e inceputul salvarii!
Tuturor celor care cred ca fotoliul de presedinte al Colegiului este unul comod le reamintesc o zicala pe care am redescoperit-o de curand: “Copacul cu fructe, are mereu crengile rupte…”
Nutresc speranta ca veti da dovada de echilibru, verticalitate si discernamant, ca veti sti sa separati graul curat de neghina!
Sper ca in cel de-al doilea mandat sa pot realiza tot ceea ce mi-am propus, de asta data cu ajutorul unor membri ai Comitetului director care sa ma sprijine si sa analizeze cu responsabilitate fiecare masura sau fiecare proiect care urmeaza sa fie aprobat, pentru a duce aceasta profesie in viitor.
Sper ca intelepciunea si onestitatea sa invinga si de aceasta data!
Asa sa-mi ajute Dumnezeu!
Cu prietenie,
Prof. univ. dr. Mihai Anitei

Mihai Anitei
7 Martie 2013

Niciun comentariu: